Kontaktirajte nas bez obveze i zatražite ponudu za svoj projekt

Ime i prezime *
Kontakt telefon
Email adresa *
Potrebno Vam je
Uređenje
Održavanje
Vrtne staze
Navodnjavanje
Stambene zgrade
Kopanje kanala
Vaš upit
Pristanak *

Dajem suglasnost da Zelenko Hortikultura d.o.o. smije spremiti moju e-mail adresu u svrhu kontakta na dostavljeni upit. Vaša e-mail adresa spremljena je u Zelenko Hortikultura CMS web programu, na serveru tvrtke Setcor d.o.o. U svakom trenutku možete povući privolu.

U ovom postu neću pisati o uzgoju podloge i profi kalemljenju (cijepljenju) voćaka, nego isključivo amaterskom kalemljenju voćaka kod kuće. Pri kraju posta nalazi se i video kalemljenje voćaka na sedlo, pa ako Vas zanima pogledajte!

Kalemljenje voćaka - UVODNI DIO

Kalemljenje se uglavnom obavlja radi otpornosti, dugotrajnosti i boljeg prinosa voćaka. Kalemi se od jeseni do proljeća. Po meni najidealnije vrijeme je početak i sredina 3. mjeseca. Kalemim tako da uglavnom uzimam za podlogu i plemku iste sorte. Znači šljivu na šljivu, jabuku na jabuku,... Inače je pravilo da ide koštičasto voće na koštičasto (voće s krupnim košticama), a jabučasto na jabučasto (voće sa sitnijim košticama). Ima više vrsta kalemljenja voćaka, ja ću pisati o kalemljenju kada su podloga i plemka iste debljine i o kalemljenju voćaka u rascjep kada je podloga veća od plemke. Najvažnije kod kalemljenja je dobro spojiti kore podloge i plemke i zaštititi te spojeve (istisnuti zrak). Na taj način omogućavamo protok sokova iz podloge u plemku kada krene vegetacija. Poznato je ukoliko nema protoka sokova da se voćka iznad prekida suši. Neki uzimaju plemke tokom zime, pa ih čuvaju u hladnjaku (u vrećici) do trenutka obavljanja kalemljenja. Ja ih uzimam neposredno prije obavljanja posla. Evo jedan izgled primljenih plemki na deblju podlogu (na slici Kalemljenje voćaka 1). Radi se o jabuci i davno obavljenom poslu.

Slika KALEMLJENJE VOĆAKA 1

Prilikom obavljanja ovakvog načina kalemljenja voćaka, zbog velike razlike u debljini podloge i plemke, kasnije se dobije malo neuredan izgled spoja

Kalemljenje voćaka

Kalemljenje voćaka - POSTUPAK

Opisati ću Vam za 2 slučaja. 1. slučaj je kada su podloga i plemka iste debljine, a 2. slučaj kada je podloga deblja od plemke.

PODLOGA I PLEMKA SU ISTE DEBLJINE !


Za početak bilo kakvih zahvata s kalemljenjem voćaka Vam je potreban pribor (na slici Kalemljenje voćaka 2) koji bi trebalo očistiti alkoholom. Umjesto skalpela možete koristiti oštar nož ili voćarski nož, tu su još škare, voćarski vosak i kist za vosak, izolir traka (koristi se i čarapa, najlonske trakice,...). Nakon što sam očistio pribor išao sam uzeti plemku.

Kalemljenje voćaka

Podloga i plemka moraju biti istih debljina (na slici Kalemljenje voćaka 4).

Kalemljenje voćaka

Podlogu se također odreže u koso tako da se može spojiti s plemkom i odreže ju se na mjestu gdje su iste debljine (na slici kalemljenje voćaka 5). Ovdje ima više vrsta spojeva koji olakšavaju spajanje. Ukoliko upišete u Google : "engleski spoj kalem" dobiti ćete veliki izbor spojeva za cijepljenje voćaka.

Kalemljenje voćaka

Zatim dolazi na red spajanje. Tu je jako važno da se kore podloge i plemke izvrsno poklope (na slici Kalemljenje voćaka 6). Ako ste radili s ovakvim  spojem kao ja radije pozovite nekoga da Vam pomogne pridržati spoj dok ga učvršćujete, jer se može dogoditi da vam malo sklizne spoj i tako se prekine kasniji protok sokova kroz koru.

Kalemljenje voćaka

Na red dolazi spajanje spoja. Ja sam spoj učvrstio izolir trakom i plemku sam prikratio na dva pupa (na slici Kalemljenje voćaka 7). Također možete uzeti najlonske vrpce i njima zavezati spoj, ili to učiniti pomoću čarape,... Meni je nekako najlakše raditi izolir trakom. Kasnije taj spoj možete i premazati voćarskim voskom.

Kalemljenje voćaka

Na kraju sam još samo vrh plemke namazao voćarskim voskom (na slici Kalemljenje voćaka 8). Najbolji način za provjeru da li se plemka primila je da krene pupati i tjerati, ali ćete najsigurniji biti iduće godine.

Kalemljenje voćaka

Sada bih stavio jedan video (preuzeto s Youtubea) na kojem je prikazano kalemljenje voćaka (cijepljenje) na sedlo. Ovu metodu nisam isprobavao, ali mi se svidjela zbog lijepog izgleda kasnijeg spoja. Olakšano je spajanje i učvršćivanje spoja te su smanjene mogućnosti da se kore ne poklope.


PODLOGA JE DEBLJA OD PLEMKE !

Ovdje sam Vam nacrtao kako to izgleda kada je podloga deblja od plemke (na slici Kalemljenje voćaka 9). Sve je slično kao i kada su debljine iste. Imate podlogu koja je deblja (označena s brojem 2 na slici) i nju odrežete ravno te po sredini napravite rascjep u obliku slova V (broj 1 na slici). U taj rascjep umetnite neki klin (broj 3 na slici) koji će vam malo raširiti rascjep i pomoći kod  postavljanja plemke. Sada  je na redu plemka. Plemku odrežete tako da rez izgleda kao slovo V (broj 4 na slici) i jako dobro se poklapa s rascjepom, tj. da dobro naliježe u rascjep. Za ovo Vam trebaju dvije plemke.

Kalemljenje voćaka

Zatim obje plemke postavite u rascjep i maknete kajlicu (klin) da ih rascjep pritisne (na slici Kalemljenje voćaka 10). Plemke su na krajnjim rubovima rascjepa (broj 4 na slici) i njihove vanjske kore se MORAJU poklapati s korom od podloge (broj 6 na slici) i spoj ne smije imati rupa. Kada se gleda sa strane crte spoja se ne bi smjele vidjeti i osjetiti ako pređete preko vanjske kore. To znači da  su se kore super poklopile. Broj 6 sa slike je jako važan - ta strana kore od plemke mora biti u neprekinutoj vezi s korom od podloge. Strana kore plemke u rascjepu nije važna.  Sada oko podloge omotajte najlon ili izolir traku, a rascjep (između dvije plemke) zapunite mokrom zemljom ili vočarskim  voskom. Nakon toga sve čvrsto zamotajte i ostavite da se primi.

Kalemljenje voćaka

HVALA VAM NA PAŽNJI I LIJEP POZDRAV!!

Marko Risek, mag. geol.

Podijelite sadržaj

Vezane objave

Vegetativno razmnožavanje grebenicama

Vegetativno razmnožavanje grebenicama

Razmnožavanje grebenicama je vegetativno razmnožavanje najčešće savitljivog grmolikog bilja. Pokazala se dobrom za ruže penja...
Izrada vrtnih staza od betonskih ploča

Izrada vrtnih staza od betonskih ploča

Ovdje ću opisat kako sam napravio stazu od prethodno izrađenih betonskih ploča. Kombinirao sam pravokutne i okrugle ploče ist...