Kontaktirajte nas bez obveze i zatražite ponudu za svoj projekt

Ime i prezime *
Kontakt telefon
Email adresa *
Potrebno Vam je
Uređenje
Održavanje
Vrtne staze
Navodnjavanje
Stambene zgrade
Kopanje kanala
Vaš upit
Pristanak *

Dajem suglasnost da Zelenko Hortikultura d.o.o. smije spremiti moju e-mail adresu u svrhu kontakta na dostavljeni upit. Vaša e-mail adresa spremljena je u Zelenko Hortikultura CMS web programu, na serveru tvrtke Setcor d.o.o. U svakom trenutku možete povući privolu.

Sadnja biljaka i ukrasnog drveća

Kontaktirajte nas bez obveze i zatražite neobvezujuću ponudu

Ime i prezime *
Kontakt telefon
Email adresa *
Potrebno Vam je
Uređenje
Održavanje
Vrtne staze
Navodnjavanje
Stambene zgrade
Kopanje kanala
Vaš upit
Pristanak *

Dajem suglasnost da Zelenko Hortikultura d.o.o. smije spremiti moju e-mail adresu u svrhu kontakta na dostavljeni upit. Vaša e-mail adresa spremljena je u Zelenko Hortikultura CMS web programu, na serveru tvrtke Setcor d.o.o. U svakom trenutku možete povući privolu.

Prilikom svakog uređenja okućnice, vrta ili dvorišta jedna od glavnih radnji je izbor i sadnja biljaka. Za pravilan izbor biljaka nije dovoljan izgled i simpatije prema nekoj biljci, ovdje treba gledati širu sliku kako biste imali usklađen prostor na kojem sadite biljke.


Trebate imati saznanja o :

  • veličini biljke – ovo je važno zbog planiranja prostora i kasnijeg vizualnog izgleda. Nemojte saditi biljke tako da lijepo izgledaju nakon sadnje, a u budućnosti dobijete izgled prašume i nesklada.
  • otpornosti na razne bolesti i vremensko podneblje – ovdje dobro razmislite koliko imate vremena za posvetiti se nekoj biljci u vidu zaštite i njege i koje su biljke za pojedine klimatske uvjete.
  • uvjetima koji joj odgovaraju za optimalan rast – ne voli svaka biljka sunčana ili sjenovita mjesta, trebali biste se informirati o svakoj biljci.
  • Veličina korijena – ovo je važno kod drveća i sadnje u blizini staza. Česta greška je sadnja drveća s jakim korijenjem blizu staza čime korijenje tijekom rasta destruktivno djeluje na staze.

Ovo su neka od glavnih saznanja koje biste trebali imati na umu.

Sadnja biljaka i ukrasnog drveća - postupak

Kod same sadnje ima nekoliko važnih pravila kojih se treba držati za postizanje što boljih rezultata.


1. Priprema zemlje


Zemlja u kojoj planirate sadnju je uglavnom zbijena čime ne zadovoljava potrebe za dobrim, početnim razvojem korijena kojem treba prostora za rast. Trebalo bi iskopati rupu u toj zemlji koja je duplo veća i dublja od samog korijena biljke. Prilikom kopanja zemlje površinsku zemlju i onu iz dubljih dijelova odvojite. Površinska zemlja je često malo kvalitetnija i nju ćete jako dobro usitniti i pomiješati s humusom i pijeskom te će ona ići oko korijena. Također i ostalu zemlju treba usitniti i po potrebi dodati humus i pijesak, ali ne treba u toj mjeri kao oko korijena. Pijesak se dodaje radi drenaže tokom zimskih uvjeta da se korijen ne smrze. Ako zemlja nije rahla i prozračna, višak vode ne može oteći i tokom zime mrzne što uništava korijen i biljka propada.


2. Vrijeme sadnje


Ovo je najčešće pitanje, ali i najvažnije. Molimo Vas pridržavajte se pravila: VRIJEME SADNJE CRNOGORICE I LISTOPADNOG DRVEĆA JE JESEN ! Crnogorične biljke se sade oko 10. mjeseca, dok se listopadno drveće sadi u fazi mirovanja, tj. kada nema vegetacije na njemu.
Nekada možete saditi tokom cijele godine, ali su Vam puno veće šanse za propadanje biljke. Biljke koje su u posudama, vazama i slično su manje osjetljive na presađivanje i možete ih saditi tokom cijele godine uz pravilno zalijevanje. Najosjetljivije je drveće koje se vadi iz zemlje s busenom te ga je najbolje saditi u jesen po pravilima za crnogoricu i listopadno. Ne želite kupiti ukrasno drvo od +800 kn i da Vam se osuši za mjesec dana?!

Biljke koje sadite u jesen će se tokom zime dobro zakorijeniti i biti će pripremljene za početak vegetacije u proljeće i vrućine tokom ljeta!


3. Sadnja


Prilikom sadnje je važno da ravnina busena biljke bude u razini s okolnom zemljom. Kod voćaka kontakt podloge i plemke, tj. cijep ne smijete zakopati, on mora biti iznad zemlje. Uglavnom do koje visine je biljka bila prije u zemlji stavite i vi tokom sadnje. Kada stavljate biljku u zemlju, donje dijelove zapunite usitnjenom, površinskom zemljom obogaćenom humusom i pijeskom i dobro pritisnite oko korijena. Ostatak usitnjene zemlje stavite na vrh i sve to dobro izgazite. Prihranu u vidu granula ne dodavajte direktno oko korijena, jer ćete ga „spržiti“. Prihranu dodate nakon sadnje, ukopavajući ju oko biljke i NE PRETJERUJTE!


4. Učvršćivanje i njega


Nakon sadnje je najvažnije biljku dobro zaliti, ako sadite u toplije doba godine obavezno zalijevajte redovno. Opet napominjem da izbjegavate sadnju većih biljaka, koje se vade iz zemlje, tokom vegetacije, jer Vam je velika vjerojatnost da će se osušiti bez obzira na zalijevanje.
Drveće i voćke bi bilo dobro učvrstiti radi vjetra. Još Vam ostaje samo redovna briga i njega o zdravlju biljaka.

Sadnja biljaka i ukrasnog drveća - cijena

Možemo izvesti samo sadnju uz Vašu sadnicu ili obaviti kompletnu uslugu - sadnja + sadnica  !

Cijena ovisi o vrsti biljke ili drveta, a i o količinama, pa bi bilo dobro da nas kontaktirate putem obrasca za točnu cijenu.

Prepoznajte znakove sušenja

Prvi znakovi šoka, nedostatka vode i sušenja su uvenuli izgled lišća ili promjena boje krošnje kod crnogorice. Kod listopadnog drveća lišće krene venuti i zatim se suši što ne treba značiti da se drvo osušilo. najbolji pokazatelj su pupovi, ako Vam pupovi ne otpadaju na dodir i "vlažni" su znači da se biljka nije osušila. Najjednostavnije Vam je da  sačekate proljeće i početak nove vegetacije kako biste saznali stvarno stanje biljke.
Thuje su dosta česte i one prilikom nedovoljne količine vode odbacuju vršne dijelove krošnje koji se osuše i to Vam izgleda kao da ju je netko spalio. Takve dijelove uklonite i biljku ostavite, jer se bude oporavila.

Ako želite ovaj posao prepustiti stručnim osobama obratite nam se uz puno povjerenje.


Hvala i srdačan pozdrav!

Marko Risek, mag. geol.

Vezane usluge