Kontaktirajte nas bez obveze i zatražite ponudu za svoj projekt

Ime i prezime *
Kontakt telefon
Email adresa *
Potrebno Vam je
Uređenje
Održavanje
Vrtne staze
Navodnjavanje
Stambene zgrade
Kopanje kanala
Vaš upit
Pristanak *

Dajem suglasnost da Zelenko Hortikultura d.o.o. smije spremiti moju e-mail adresu u svrhu kontakta na dostavljeni upit. Vaša e-mail adresa spremljena je u Zelenko Hortikultura CMS web programu, na serveru tvrtke Setcor d.o.o. U svakom trenutku možete povući privolu.

Thuja occidentalis Smaragd je zimzeleno stablo s kompaktnim piramidalnim habitusom i po meni je jedna od najljepših Thuja. Prelijepo izgleda i kao samostalno drvo i kao posađena u živu ogradu. Ukoliko Vam je želja sami uzgojiti ovaj kultivar, pročitajte moj mali eksperiment. Kada završim s eksperimentiranjem, staviti ću detaljno objašnjenje sa slikama i opisima. Zasada su samo površne informacije.

Razmnožavanje Thuje occ. Smaragd pomoću reznica

Jeste li ikada pokušali vegetativno razmnožiti neku vrstu Thuje pomoću reznica, a niste uspjeli?? Reznice su Vam se osušile ili pocrnile? Budući da radim neke eksperimente s razmnožavanjem zasadaću Vam dati samo površne podatke dok ne budem zadovoljan s postotkom zakorijenjivanja Thuje i dok ne skupim sve potrebne slike!

Razmnožavanje Thuje Smaragd - postupak

Reznice sam uzimao oko 4. mjeseca. Uglavnom sam uzimao reznice s petom, da je donji dio drvenast. Peta je onaj dio reznice koji ostane kada ju otrgnete od matičnog stabla. Nakon toga sam ih tretirao protiv truleži, budući da uz dosta vlage ide i pojava truleži i oboljenja. Najbolje mi je uspijevalo u supstratu za zakorijenjivanje crnogorice, kojeg imate za kupiti u vrećama. Supstrat sam stavljao u kantu i napunio do pola. U to sam popikao reznice i lagano zalio. Važno je da je zemlja vlažna, a ne mokra. Reznice trebate staviti u blagu sjenu i redovno zalijevati da imaju dosta vlage. Supstrat se ne smije osušiti, nego uvijek mora biti vlažan. Orošavanje reznica obavlja se zbog usporavanja sokova kroz stabljiku i preusmjeravanje aktivnosti na korijen. Ja sam svoje reznice zalio samo kod stavljanja u supstrat, a kasnije sam ih jedino orošavao finim mlazom vode svakih par dana. Reznice krenu stvarati kalus (prvi stadij puštanja korijena na peti) nakon otprilike mjesec dana. Evo par slika kako izgleda kalus kod reznica ;)

Razmnožavanje Thuje (tuje)

Kalus je ovo zadebljanje na peti koje izgleda poput malih balončića i na tom mjestu krene puštati korijen. To je prva faza stvaranja korijena, tako da ne pomislite da je neko oboljenje!

Na idućoj slici ću prikazati nešto zanimljivo. Reznicu Thuje sam stavio dublje u supstrat, tako da je zeleni dio reznice bio u supstratu i evo što se dogodilo nakon mjesec dana:


Reznica je pustila korijenje iz zelenog dijela, a drvenasti dio se osušio. Eksperimentiram i dalje, stavljam reznice često na zakorijenjivanje na 3,4 načina i gledam kako se ponašaju. Za ovakve stvari treba vremena, pa se nadam ubrzo novim detaljima! Nadam se da ste dobili neke nove informacije :)


Za svaki upit me možete kontaktirati na mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

HVALA VAM NA PAŽNJI I SRDAČAN POZDRAV!!

Marko Risek, mag. geol.

Razmnožavanje Thuje (tuje)

Podijelite sadržaj

Vezane objave

Bambus-kako ga razmnožiti

Bambus-kako ga razmnožiti

Budući da su se bambusi počeli sve češće primjenjivati kod nas odlučio sam Vam malo opisati kako si ga , uz malo truda, možet...
Razmnožavanje Thuje (tuje)

Razmnožavanje Thuje (tuje)

Thuja occidentalis Smaragd je zimzeleno stablo s kompaktnim piramidalnim habitusom i po meni je jedna od najljepših Thuja. Pr...