Kontaktirajte nas bez obveze i zatražite ponudu za svoj projekt

Ime i prezime *
Kontakt telefon
Email adresa *
Potrebno Vam je
Uređenje
Održavanje
Vrtne staze
Navodnjavanje
Stambene zgrade
Kopanje kanala
Vaš upit
Pristanak *

Dajem suglasnost da Zelenko Hortikultura d.o.o. smije spremiti moju e-mail adresu u svrhu kontakta na dostavljeni upit. Vaša e-mail adresa spremljena je u Zelenko Hortikultura CMS web programu, na serveru tvrtke Setcor d.o.o. U svakom trenutku možete povući privolu.

Ligustrum je česta biljka koja se sadi radi oblikovanja žive ograde. Slična je Šimširu (prednost joj je otpornost i Ligustrum ne napada Šimširov moljac), a nije zahtjevna poput Thuja. Iz iskustva mogu reći da je Ligustrum izuzetno otporna biljka i ako želite jaku živicu slobodno ju posadite. Neće Vam dobro rasti u sjeni, pa oko toga treba pripaziti. Evo jedan loš primjer sadnje u sjeni: susjeda je posadila živicu od Ligustruma oko cijelog svojeg imanja. Međutim kako su nicale kuće i zgrade oko nje, neki dijelovi živice su se našli u sjeni između više objekata. Na tim dijelovima Ligustrum raste tek toliko da raste, nerazvijen je i slab... 

Razmnožavanje Ligustruma reznicama

 Na ovo ona nije mogla utjecati, nego želim samo reći da pripazite da biljke budu na svijetlu, ne sadite ih ispod drveća, uz sjeverne strane kuće gdje ih ne pogađa sunce tokom dana, itd. Još nešto što mi se sviđa kod ove biljke, Ligustrum odlično podnosi i jače skraćivanje. Možete ga slobodno odrezat koliko želite. Jedino ćete morat pričekat koju godinu da se malo popuni i da ga oblikujete po želji.

Razmnožavanje Ligustruma reznicama

Najbolje je uzet starije dijelove šibe sa zdravih biljaka koje nisu prihranjivane. Šibe za reznice uzimajte kada nije jako Sunce. Nemojte uzimat po velikoj vrućini zbog gubitka vlage iz reznica. Na primjeru donje lijeve slike ću Vam pokazati koji dio šibe se uzima i kako bi trebalo izgledati.  Vidite ovo grananje na desnoj slici , ja nisam razdvajao te 2 reznice (eksperimentirao sam), ali Vi slobodno napravite rez tako da ostane jedna reznica s tim donjim drvenastim dijelom.


Reznica bi Vam trebala biti oko 15,20 cm. Donjih 5 cm ide u zemlju i na tom dijelu poskidajte lišće. Na donjoj slici vidi se gdje je pušten korijen i samim time točno vidite kako ste trebali odstraniti onu jednu granu. Kod uzimanja reznica ne trebate se bojati, glavno je da je donji dio reznice drvenast. Neće Vam iz prve ispasti sve ok, ali ćete odmah sami uočiti greške i to ćete popraviti.

Razmnožavanje Ligustruma reznicama

Ja reznice stavljam u kantu. U nju stavim smjesu vrtne zemlje za zakorijenjivanje u kojoj ima pijeska i hormona - imate za kupiti. Ako stavite obični pijesak dobiti ćete velik i gust korijenov sustav. Kantu stavim na neko blago sjenovito mjesto, ali NE U MRAK! Najvažnije je da supstrat bude vlažan, molim Vas da ne pretjerujete s vodom, supstrat ne smije biti mokar i cijediti se, nego mora biti vlažan! Iz iskustva Vam mogu reći da Vam za razmnožavanje Ligustruma ne treba hormon za zakorijenjivanje, jer se ova biljka dosta lako zakorijeni. Najvažnije Vam je pogoditi pravo vrijeme stavljanja reznice za što veći postotak zakorijenjivanja. Kada ste pripremili reznice, stavili ih u supstrat i lagano zalili, pustite ih na miru. Provjeravajte svakih par dana jel zemlja vlažna i to je sve oko čega trebate brinuti. Za otprilike mjesec i pol će krenuti puštati korijen. Presađivanje radite na jesen ili proljeće, ovisno kada ste reznice stavili. Bilo bi dobro da ih prvo presadite u teglice, pa za godinu dana na stalno mjesto.

Razmnožavanje Ligustruma reznicama - postupak

Razmnožavanje Ligustruma reznicama - zapažanja

Ako ih idete uzgajati za živicu, onda ih odmah s prvim presađivanjem režite da se što više granaju i da kasnije imate što gušći grm. Na donjim slikama ću prikazati par zakorijenjenih reznica. Ovisno o tipu pripreme i supstratu dobio sam različitu gustoću korijena. Sve reznice su uzete u isto vrijeme. Na slikama možete vidjeti gdje reznice puštaju korijenje, pa će Vam biti lakše pri uzimanju reznica.

Na donjoj slici uzeta je reznica kojoj je donji dio bio spoj dvije grane. Jedna grana je uklonjena, a druga je ostavljena i ispod grananja je napravljen kosi rez. Korijen je pušten iznad reza oko mjesta grananja!

Razmnožavanje Ligustruma reznicama - postupak

Na idućoj slici prikazana je raznica koja je stavljena dublje u supstrat, a supstrat se sastojao od veće koncentracije pijeska. Može se vidjeti da je pušten prvi korijen gore na ožiljku gdje je maknuto lišće, a glavni korijenov sustav je na samom dnu gdje je rez koji prelazi preko zadebljanja na kojem se nalazilo lišće!

Razmnožavanje Ligustruma reznicama - postupak

Na zadnjoj slici sam reznicu stavio još dublje u supstrat i pokidao lišće na tom dijelu koji je u zemlji. Vidi se da je pustila korijen na svim mjestima gdje joj je bilo lišće, tj. gdje su ostale rane. Glavni korijen je naravno na dnu.

Po mojim zapažanjima najbolje je napraviti kosi rez neposredno ispod mjesta gdje je lišće i staviti reznicu oko 5-10 cm u supstrat. Iznad supstrata neka viri oko 5 cm i neka ima samo 1-2 lista na sebi. Kada se zakorijeni, počet će puštati grančice ispod reza koji je iznad zemlje. Za živicu Vam je dobro da te grančice opet odrežete na nekom mjestu i prisilite ju da se dodatno grana čime ćete dobiti na gustoći grma.


HVALA VAM NA PAŽNJI I NADAM SE DA SAM POMOGAO!

Srdačan pozdrav,

Marko Risek, mag. geol.

Razmnožavanje Ligustruma reznicama - postupak

Podijelite sadržaj

Vezane objave

Razmnožavanje Thuje (tuje)

Razmnožavanje Thuje (tuje)

Thuja occidentalis Smaragd je zimzeleno stablo s kompaktnim piramidalnim habitusom i po meni je jedna od najljepših Thuja. Pr...
Bambus-kako ga razmnožiti

Bambus-kako ga razmnožiti

Budući da su se bambusi počeli sve češće primjenjivati kod nas odlučio sam Vam malo opisati kako si ga , uz malo truda, možet...