Kontaktirajte nas bez obveze i zatražite ponudu za svoj projekt

Ime i prezime *
Kontakt telefon
Email adresa *
Potrebno Vam je
Uređenje
Održavanje
Vrtne staze
Navodnjavanje
Stambene zgrade
Kopanje kanala
Vaš upit
Pristanak *

Dajem suglasnost da Zelenko Hortikultura d.o.o. smije spremiti moju e-mail adresu u svrhu kontakta na dostavljeni upit. Vaša e-mail adresa spremljena je u Zelenko Hortikultura CMS web programu, na serveru tvrtke Setcor d.o.o. U svakom trenutku možete povući privolu.

Bambus i problemi sa širenjem kod bambusa

Ovdje Vam neću pisati o bambusu, vrstama, itd, nego o problemima iz prakse.

U literaturama se često susreće podatak da se bambus ,ukoliko nema neku jaku barijeru, agresivno širi u travnjak, vrtnu gredicu. Jako puno prodavača ne upozorava kupce na taj problem i kako se bambus treba osigurati, pa u zadnje vrijeme sve češće dobivamo upite za uklanjanje bambusa koji se već proširio na cijeli travnjak. Nisu dosta plastične barijere od 20-ak cm visine koje se prodaju. Također, agresivno napadaju svaki prostor gdje god se mogu zavući.


Imamo situacije gdje su susjedi sadili bambus u svoj dio vrta, pa je preko betonskog parapeta pustio rizome i proširio se u susjedni vrt. Nailazili smo na bambuse koji su se zavukli ispod drvenog deckinga oko bazena, pa provirivali na sve strane. Ne trebam uopće pisati koliko štete mogu napraviti i kolike su tu investicije za uklanjanje... Iz iskustva mogu reći da smo ih probali osušiti sa svakakvim preparatima i ništa što smo probali nije djelovalo. Kada se uklanjaju jako je važno da ne ostaju dijelovi rizoma, jer iz svakog tog članka s dijelom korijena će se vjerojatno razviti nova biljka i za koju godinu izbaciti izdanke na mjestima gdje ju nismo željeli vidjeti :(


Literatura kaže - Bambus pušta rizome 50-ak cm u dubinu - NE ! ! ! 

Primjer iz prakse kod klijentice kojoj je bambus okružio bazen. Posađen je u prostor koji je ograđen betonom. Na slici se vidi kako je bambus puštao rizome i išao sve dublje i dublje da se nekako izvuće iz tog prostora. Što mislite koja je to dubina na slici?

Bambus-problemi sa širenjem

Dubina na koju je pustio korijen je preko 150cm, na nekim mjestima i preko 2m !

Na istom tome mjestu na jednoj strani betonskog zida, na dubini cca 15cm, je ostavljena rupa (proboj) promjera par cm za cijev. Kada se očistilo oko te rupe vidjeli smo da je korijen bambusa prošao uz cijev i proširio se kroz drenažu.

Bambus-problemi sa širenjem

Zaključak je da jako pazite kada sadite bambus. Treba dobro napraviti i osigurati prostor u kojem raste da mu ne dozvolite da se negdje provuče i proširi dalje...  Najsigurnija je ¨betonska¨barijera s dnom i sa što užim rupama za odvod viška vode. Redovno pogledajte i pazite da ne prebaci rizom preko betonskog zidića i ode nazad u zemlju! 


Pratite nas na Instagramu i Facebook-u


Lp, 

Marko Risek, mag. geol.

Podijelite sadržaj

Vezane objave

Lovor višnja - bolesti

Lovor višnja - bolesti

Zadnjih par godina se sve češće susrećemo s bolestima na Lovor višnji koja uzrokuje slabiji prirast i jako narušava vizualni ...
Razmnožavanje Ligustruma reznicama

Razmnožavanje Ligustruma reznicama

Ligustrum je česta biljka koja se sadi radi oblikovanja žive ograde. Slična je Šimširu (prednost joj je otpornost i Ligustrum...