Kontaktirajte nas bez obveze i zatražite ponudu za svoj projekt

Ime i prezime *
Kontakt telefon
Email adresa *
Potrebno Vam je
Uređenje
Održavanje
Vrtne staze
Navodnjavanje
Stambene zgrade
Kopanje kanala
Vaš upit
Pristanak *

Dajem suglasnost da Zelenko Hortikultura d.o.o. smije spremiti moju e-mail adresu u svrhu kontakta na dostavljeni upit. Vaša e-mail adresa spremljena je u Zelenko Hortikultura CMS web programu, na serveru tvrtke Setcor d.o.o. U svakom trenutku možete povući privolu.

Budući da su se bambusi počeli sve češće primjenjivati kod nas odlučio sam Vam malo opisati kako si ga , uz malo truda, možete sami uzgojiti. Najčešće se primjenjuje za formiranje živih ograda i zaštitu od neželjenih pogleda. :) Bambus se sastoji od nadzemnog dijela i podzemnog (rizoma) i upravo se pomoću rizoma može jako lagano razmnožiti. 

Bambus - sadnja

Prije samog razmnožavanja bambusa moram Vas upozoriti na neke greške koji ljudi rade, a kasnije troše jako puno vremena i novaca za sanaciju.

! ! ! Bambus je uglavnom jako invazivna biljka i morate paziti kod sadnje da mu ograničite kretanje ! ! !


Prije nego sadite bambus, napravite neko korito koje će ograničiti širenje rizoma. Najbolje je napraviti betonske temelje dubine 50-ak cm, obavezno ih ostavite 3,4 cm iznad zemlje, jer se zna dogoditi da rizom bambusa izraste iznad temelja ako je on u razini zemlje. Unutar toga betonskog korita možete slobodno posaditi bambuse bez straha od nekontroliranog širenja. Također se koriste i plastične tegle (pazite da su dovoljno čvrste). Bambuse se posadi u tegle prilikom čega se na dno tegle stavi drenažni sloj (kamenje ) za procjeđivanje viška vode. Tegle s bambusima se zatim zakopaju u zemlju i tako ostave da rastu.


Iz iskustva, ovo su neke situacije gdje se nije ograničio rast bambusa:

  • mala šuma bambusa koja ide susjedu u dvorište. Uz ogradu smo morali iskopati temelj i ograditi to područje, a sve rizome koji su već ušli u dvorište smo morali povaditi i dobro očistiti cijeli teren. Dobrosusjedski odnosi su narušeni :P
  • rizomi koji su prešli preko tanke, plastične barijere i ušli ispod drvenih staza, te došli do jezerca. Vjerojatno pogađate što se dogodilo, staze su valovite, a u jezercu je oštećena podloga....

Nemojte gledati na početnu investiciju, uložite malo više u pravilnu sadnju, jer će Vas na kraju to puno više koštati!

Bambus - razmnožavanje pomoću rizoma (podzemnog dijela biljke)

Budući da je bambus dosta rasprostranjen kod nas neće Vam biti teško naći susjeda koji će Vam dozvoliti da si uzmete rizome za razmnožavanje.
Potrebna Vam je štihača i vrtne škare. Najbolje vrijeme za razmnožavanje bambusa pomoću rizoma nam se pokazao 2. i 3. mjesec prije početka vegetacije. Sa štihačom iskopajte dio rizoma bambusa (korijen) i odrežite koliko Vam odgovara. Na donjem dijelu neka ima korjenčiće i ako nema izdanke, može imati i "pupove" iz kojih će niknuti mladica. Njih ćete vrlo lako primjetiti po rizomu, jer izgledaju kao i pupoljci na stablima, samo su veći. Kod sadnje rizoma okrenite ih prema gore, jer iz njih tjera mladi bambus.


Ja sam rizom rezao na jedno 10 cm i na njemu su 2 mala izdanka. Vi možete i bez izdanaka, ali ostavite minimalno 2 "pupa".

Podijelite sadržaj

Vezane objave

Bambus-kako ga razmnožiti

Bambus-kako ga razmnožiti

Budući da su se bambusi počeli sve češće primjenjivati kod nas odlučio sam Vam malo opisati kako si ga , uz malo truda, možet...
Kalemljenje (cijepljenje) voćaka

Kalemljenje (cijepljenje) voćaka

U ovom postu neću pisati o uzgoju podloge i profi kalemljenju (cijepljenju) voćaka, nego isključivo amaterskom kalemljenju vo...