Kontaktirajte nas bez obveze i zatražite ponudu za svoj projekt

Ime i prezime *
Kontakt telefon
Email adresa *
Potrebno Vam je
Uređenje
Održavanje
Vrtne staze
Navodnjavanje
Stambene zgrade
Kopanje kanala
Vaš upit
Pristanak *

Dajem suglasnost da Zelenko Hortikultura d.o.o. smije spremiti moju e-mail adresu u svrhu kontakta na dostavljeni upit. Vaša e-mail adresa spremljena je u Zelenko Hortikultura CMS web programu, na serveru tvrtke Setcor d.o.o. U svakom trenutku možete povući privolu.

Izrada stupova za ogradu - nabavka materijala

Ovdje ću vam prikazati kako sam izrađivao stupove za ograde. Materijal sam nabavljao u željezari koja prodaje valjane cijevi, profile i ostalne proizvode od željeza. Tamo sam uzeo željezne cijevi, možete birati veličine, oblike (okrugle, kvadratne..), debljinu stijenke itd. Kod njih imate uslugu rezanja na dimenzije, ali to naplačuju. Također odmah možete kupiti i plastične kapice za vrhove stupova. Kao omču kroz koju ide zatezna žica sam uzeo ušicu s navojem i nju sam na tri mjesta zašarafio u stup, što je malo skuplja varijanta, ali je po meni kvalitetnija i ljepše izgleda. Druga varijanta je varenje matica... Pa krenimo.

Izrada stupova za ogradu

Izrada stupova za ogradu - postupak

Kada se nabavi materijal prvo ga se treba malo obraditi. Uzmite brusilicu i izbrusite rezove tako da nema ostataka od rezanja cijevi. Ako je potrebno cijevi obrišite i malo ošmirglajte. Moje cijevi su bile nove, pa to nije bilo potrebno. Cijevi su odrezane na željenu dužinu i može se krenuti sa izradom stupova. Za početak si odredite gdje sve trebate izbušiti rupe za ušice i želite li na dnu cijevi staviti i dvije okomite šipke koje služe za bolje učvršćivanje u temelju.


Rupe na cijevi postavite ovisno o dužini stupa.  ja sam stavio jednu rupu na jedno 2,5 ili 3 cm od vrha stupa, na donji kraj sam ostavio isto toliko od mjesta gdje sam zamislio da će biti u  betonu (tj. u razini zemlje), i treću rupu sam stavio na sredinu između te dvije (slika 1). Neka Vam stup bude bar 40,50 cm u betonu, ako je visok, neka bude još više i stavite onda ove 2 okomite šipke za temelj da jače učvrsti i obavezno neka prvi i zadnji stup imaju podupirač, tj. stup koji je pod  45 stupnjeva u odnosu na vertikalu, tj. podupire glavni stup za ogradu da se ne nakosi prilikom zatezanja žice (A stup).


Izrada stupova za ogradu

Rupe sam bušio sa svrdlom promjera fi 4,3mm, i urezivao navoj od 5mm, jer su ušice imale navoj 5 mm. Znači za navoje se treba bušiti manje rupe od promjera šarafa, jer ureznica poveća rupu na promjer šarafa (slika 2). Kada se urezuje navoj, ureznicu treba dobro nauljiti i polako urezivati.

Izrada stupova za ogradu

Rupe za temeljne šipke, koje idu u temelj, bušite svrdlom koje ima isti promjer kao i šipka. Ja sam stavio 5mm i  takve 2 rupe sam probušio kroz cijev. Jednu rupu sam izbušio blizu dna cijevi, a drugu jedno 10 cm iznad nje i to okomito na nju. Imam samo sliku  poslije farbanja, ali da vidite kako to izgleda (slika 3). Kada stavite šipke, budući da je ista dimenzija rupe i promjer šipke, možda ćete trebati pomoć čekića :D . Ako se koja klima, malo ju zavarite...

Izrada stupova za ogradu

Sada je došao red na ušice. Budući da su navoji napravljeni, uzmu se ušice i zašarafe u cijevi (slika 4).

Izrada stupova za ogradu

Ušice su zašarafljene i ostalo je još staviti ostatak ovih šipki koje idu u temelje (slika 5).

Izrada stupova za ogradu

Nakon toga je vrijeme za pripremu stupova za farbanje. Ja sam ih farbao sivom temeljnom bojom. Budući da su nove cijevi, obrisao sam ih razrjeđivačem i nakon sušenja sam ih prešao sa sredstvom za uklanjanje silikona  (za stupove Vam je dovoljno obrisati razrjeđivačem). Stupovi su napokon spremni za farbanje (slika 6).

Izrada stupova za ogradu

Farbao sam ih pomoću kompresora, sada ne bih objašnjavao cijeli postupak farbanja. Super će ispasti i ako ih pofarbate pomoću kista ili valjka. Radi lakšeg farbanja sam ih objesio na žicu. Prešao sam 2 puta i ostavio da se suše (slika 7,8). Ako Vas zanima kako to izgleda kada se približi pogledajte sliku 9.

Izrada stupova za ogradu

Nakon sušenja sam ih poslagao na suho mjesto i kasnije sam stavio kapice od plastike na vrhove (slika 10). Nakon sušenja temeljne još bi trebalo staviti završni lak u boji.

Izrada stupova za ogradu

Stupovi su spremni za postavljanje! Tu nisam pisao kako raditi prvi i zadnji stup, al je sve isto kao i kod ovih stupova, samo što zavarite na njih još jedan stupić koji pod 45 stupnjeva ide u beton, on podupire početak i kraj ograde.

Ako Vam nije jasno kako, javite se na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


HVALA VAM NA PAŽNJI I LIJEP POZDRAV!!

Marko Risek, mag. geol.

Podijelite sadržaj

Vezane objave

Kalemljenje (cijepljenje) voćaka

Kalemljenje (cijepljenje) voćaka

U ovom postu neću pisati o uzgoju podloge i profi kalemljenju (cijepljenju) voćaka, nego isključivo amaterskom kalemljenju vo...
Razmnožavanje jagode vriježama

Razmnožavanje jagode vriježama

Jedno od najukusnijh ljetnih osvježenja su jagode! Zašto si onda ne osigurati , za malo novaca, obilje te ljetne poslastice?!...