Kontaktirajte nas bez obveze i zatražite ponudu za svoj projekt

Ime i prezime *
Kontakt telefon
Email adresa *
Potrebno Vam je
Uređenje
Održavanje
Vrtne staze
Navodnjavanje
Stambene zgrade
Kopanje kanala
Vaš upit
Pristanak *

Dajem suglasnost da Zelenko Hortikultura d.o.o. smije spremiti moju e-mail adresu u svrhu kontakta na dostavljeni upit. Vaša e-mail adresa spremljena je u Zelenko Hortikultura CMS web programu, na serveru tvrtke Setcor d.o.o. U svakom trenutku možete povući privolu.

Jedno od najukusnijh ljetnih osvježenja su jagode! Zašto si onda ne osigurati , za malo novaca, obilje te ljetne poslastice?!

Radi lakšeg održavanja ja jagode sadim na foliju, a istovremeno folija služi za privlačenje zraka Sunca kao i za zadržavanje vlage u tlu. Također Vam plodovi neće biti prljavi od zemlje. U ovom postu ću malo pisati o razmnožavanju jagoda vriježama. Znači, jagode se tako prirodno razmnožavaju i same od sebe puštaju korijenje na krajnjim izbojima, što se vidi iz slike.

Bilo bi dobro svake 2,3,4 godine raditi novi nasad. Maknuti stari nasad, obogatiti zemlju hranjivima i zasaditi novi, jer jagode što su starije prinose manje plodova. Još bolje bi bilo raditi novi nasad na drugoj lokaciji, a na staroj lokaciji posaditi mahunarke ili rajčicu, pa za 2 godine vratiti nasad jagoda na to mjesto. Pogodno vrijeme za sadnju je kasno ljeto i početak jeseni, ali nećete pogriješiti ni u rano proljeće. Možete ju saditi na razmak od 50 cm, jer se znaju raširiti, pa da Vam ne budu preguste.

Razmnožavanje jagode vriježama

Razmnožavanje vriježama

Što se tiče razmnožavanja, tu nećete pogriješiti. Viditi ćete na krajnjim izbojima puštanje korijena i samo ga trebate položiti na zemlju da se ukorijeni. Ako malo zapustite nasad dobiti ćete izgled vriježe kao na donjoj slici.  Još jedna slika izgleda korijena zapuštene jagode.

Razmnožavanje jagode vriježama

Ja sam vriježe stavljao u čaše napunjene supstratom kao što je prikazano na slici.

Kada sam stavio vriježu u čašu (naravno malo sam ju ukopao u zemlju), pričvrstio sam stabljiku spajalicom.  Možete stabljiku pričvrstiti s bilo čime što će Vam poslužiti, samo pazite da ju ne stisnete i ne prekinete dotok sokova.

Razmnožavanje jagode vriježama

Nakon pripremanja svih vriježa to Vam je kod mene izgledalo ovako:

Sada Vam samo preostaje čekati oko mjesec i pol i onda možete prerezati mladu biljku od matične biljke i imate novu sadnicu jagode kojoj treba naći novo mjesto za daljnji rast.


Hvala i srdačan pozdrav!

Marko Risek, mag. geol.

Razmnožavanje jagode vriježama

Podijelite sadržaj

Vezane objave

Zamioculcas zamiifolia - Razmnožavanje

Zamioculcas zamiifolia - Razmnožavanje

Kod nas popularno nazvana Zamija je sukulentna biljka, tj. biljka koja sprema vodu u svoje povećane listove ili korijen. Ova ...
Vegetativno razmnožavanje grebenicama

Vegetativno razmnožavanje grebenicama

Razmnožavanje grebenicama je vegetativno razmnožavanje najčešće savitljivog grmolikog bilja. Pokazala se dobrom za ruže penja...