Kontaktirajte nas bez obveze i zatražite ponudu za svoj projekt

Ime i prezime *
Kontakt telefon
Email adresa *
Potrebno Vam je
Uređenje
Održavanje
Vrtne staze
Navodnjavanje
Stambene zgrade
Kopanje kanala
Vaš upit
Pristanak *

Dajem suglasnost da Zelenko Hortikultura d.o.o. smije spremiti moju e-mail adresu u svrhu kontakta na dostavljeni upit. Vaša e-mail adresa spremljena je u Zelenko Hortikultura CMS web programu, na serveru tvrtke Setcor d.o.o. U svakom trenutku možete povući privolu.

Ovdje ću opisat kako sam napravio stazu od prethodno izrađenih betonskih ploča. Kombinirao sam pravokutne i okrugle ploče iste širine. Između njih sam ostavio mjesta da trava naraste, pa će samim time ljepše izgledat i biti više zelenila. Krenimo...Prvo sam odabrao mjesto između 2 postojeće betonske staze. Tu sam na zemlju stavio ploče i rasporedio ih kako mi odgovara i kako želim da na kraju izgleda (slika 1).

Izrada vrtnih staza od betonskih ploča

Zatim uzmete špagu, traku ili slično. Stavite veliki čaval i zavežete špagu za njega, zabodete ga s jedne strane ploča na početak i kraj staze. To napravite i za drugu stranu, maknete ploče i ostane Vam obilježena širina staze

Izrada vrtnih staza od betonskih ploča

Ove ploče su otprilike debljine 5 cm. Zatim sam u obilježenom dijelu iskopao zemlju do dubine nekih 9, 10cm (slika 3). Uzmite uvijek veću dubinu nego što je debljina ploča, jer se mora stavit šljunak, pijesak (idealno i po pravilu se stavlja kvarcni pijesak, ali meni je poslužio šljunak). Po pravilima za staze se kopa 40-ak cm, pa ide krupno kamenje koje se nabija, pa tek onda sloj sitnog kvarcnog pijeska, ali ovo su vrtne staze i tu neće biti puno opterećenja....

Izrada vrtnih staza od betonskih ploča

Sada možete tu zemlju nagaziti i utisnuti (slika 4).

Izrada vrtnih staza od betonskih ploča

Sada postavite prvu i zadnju ploču (jednu na početak, a drugu na kraj letve pa ćete pomicat). Znači postavite ploču na šljunak, stavite gore vaser vagu i lagano gumenim čekićem lupkajte dok ju ne naštimate da bude horizontalna. Ne treba imati nagib, jer je okolo zemlja koja će upijat vodu i neće se zadržavati. Samo pazite kako Vam ploča stoji - brid treba biti paralelan s rovom (pratiti iskopani i obilježeni pravac). Zatim tako napravite i za ploču na kraju. Sada uzmete alu letvu i stavite na obje ploče. Aluminijska letva mora ležati na obje ploče (slika 6). Također, stavite ju na bridove obje ploče i pogledajte jesu li u ravnini (slika 7). Ako nisu u ravnini, lagano s gumenim čekićem lupite dok ih ne poravnate. Također pazite da se ploče NE KLACKAJU kad stanete na njih!!! Ako se koja klacka podmetnite još pijeska ispod i ponovno ju stisnite. Kod klackanja će Vam doći do oštećenja ploče, a također će se kod kiše nakupljati voda i kad hodate će špricati.

Izrada vrtnih staza od betonskih ploča

Sada postavite na isti način sve ploče između i također ih sve poravnate po pravcu i po horizontali (slika 8). Probajte lagano prehodat preko njih i provjerite jesu li dobro sjele.

Izrada vrtnih staza od betonskih ploča

Sada uzmite zemlju koju ste iskopali (maknite travu s nje) i stavite u npr. kolica i pomiješajte sa sitnim pijeskom. Ne treba biti previše pijeska, glavno je da se dobro usitni zemlja i promiješa.  Tako pripremljenu zemlju naspite oko svake ploče i lagano pritiščite samo pazite da ne mičete ploče. Naspite sve dok ne poravnate ploče s okolnim terenom. Sada laganim mlazom vode pošpricajte po pločama i toj zemlji da ju voda još malo sabije (slika 9). Ovo ćete vjerojatno ponoviti nakon nekog vremena, jer s vremenom zemlja slegne. 


Maknite svu nepotrebnu zemlju i staza je gotova (slika 10). Još treba sačekati da naraste trava i staza će puno ljepše izgledati!

Izrada vrtnih staza od betonskih ploča

Podijelite sadržaj

Vezane objave

Razmnožavanje Ligustruma reznicama

Razmnožavanje Ligustruma reznicama

Ligustrum je česta biljka koja se sadi radi oblikovanja žive ograde. Slična je Šimširu (prednost joj je otpornost i Ligustrum...
Zamioculcas zamiifolia - Razmnožavanje

Zamioculcas zamiifolia - Razmnožavanje

Kod nas popularno nazvana Zamija je sukulentna biljka, tj. biljka koja sprema vodu u svoje povećane listove ili korijen. Ova ...