Kontaktirajte nas bez obveze i zatražite ponudu za svoj projekt

Ime i prezime *
Kontakt telefon
Email adresa *
Potrebno Vam je
Uređenje
Održavanje
Vrtne staze
Navodnjavanje
Stambene zgrade
Kopanje kanala
Vaš upit
Pristanak *

Dajem suglasnost da Zelenko Hortikultura d.o.o. smije spremiti moju e-mail adresu u svrhu kontakta na dostavljeni upit. Vaša e-mail adresa spremljena je u Zelenko Hortikultura CMS web programu, na serveru tvrtke Setcor d.o.o. U svakom trenutku možete povući privolu.

Manje ploče (nalaze se u donjem dijelu slike 1 - ove 3 okrugle i ovalne koje su zajedno) mogu poslužiti za različitu namjenu. Njih se može upotrijebiti za izradu staza gdje će prevladavat više zelenila nego betona. Također su izvrsne za stavljanje u vrtove između gredica da se ne gazi po blatu kada padne kiša. Namjena im može biti i kao podloga za tegle ili neke betonske figure. Samo uključite malo maštu i radite što Vam padne na pamet.

Postavljanje ploča za vrtnu stazu

Ako želite sve ploče na istoj visini, a teren Vam je neravan morat ćete dovesti zemlju i izravnati teren. Ovaj tip stazica je više za neku vrstu nereda, da nije sve u vagu. Za početak postavite ploče po travi i rasporedite kako Vam najbolje odgovara. Tako vidite otprilke kako će izgledati i možete kombinirati pozicije ploča prije nego ih krenete postavljati. Kad ste si iskombinirali položaje, pošto su ploče male, možete za svaku ploču zasebno iskopati po njenom obliku. Također možete iskopati cijelom dužinom i širinom, al je to po meni bespotreban posao za ovakav tip vrtne staze. Znači, nečime si obilježite oblik ploče na zemlju (ja sam utiskivao zidarsku žlicu oko ploče. Zatim sam maknuo ploču i izvadio zemlju do te granice (slika 2). Izvadite toliko zemlje da rupa bude veća jedno 1 - 2 cm u odnosu na debljinu ploče. To je zbog toga što u rupu ide pijesak, šljunak (nije toliko važno, jer su to ipak male vrtne staze, samo pazite da ne bude prevelikog kamenja unutra jer će smetati kod stavljanja ploče, a i mogla bi puknuti pri pritisku).

Stavljanje manjih ploča za vrtne staze

Zatim u rupu stavite pijeska, šljunka ili što već imate od tog sitnog materijala. Ja sam stavio šljunak, ali sam izbacio krupnije kamenje (slika 3).

Stavljanje manjih ploča za vrtne staze

Taj materijal u rupi (šljunak) poravnajte da otprilike bude horizontalan. Stavite toliko materijala da ploča malo viri iznad zemlje, jer će vremenom slegnuti. Sada stavite ploču i lagano ju s gumenim čekićem lupkajte da sjedne (stavite vaser vagu i po njoj izbalansirajte). Ne treba sjesti u razini zemlje, to će doći nakon nekog vremena, bolje ju ostavite malo iznad tla (slika 4). Važno je reći da ploča mora biti čvrsta na svim dijelovima NE SMIJE DOĆI DO KLACKANJA!!!


Ako se ploča klacka onda provjerite podlogu i ako je prekrupna stavite pijeska i opet poravnajte. Klackanje može dovesti do pucanja ploče, a također kod kišnog vremena će Vas zapljuskivati voda dok budete hodali s jedne ploče na drugu. Zatim ako želite sve ploče na istoj visini uzmite građevinsku aluminijsku letvu da je što dulja (možete i neku drugu letvu, al pazite da je ravna). Stavite početak letve na ovu postavljenu ploču, a na drugi kraj postavite drugu ploču na isti način i naštimate s letvom da su na istoj visini (lupkajte gumenim čekićem dok alu letva ne sjedne na obje ploče cijelim dijelom ili nasipajte pod neku ploču još pijeska ako je potrebno). Sada postavite ploče između njih i također pomoću letve poravnajte da su na istoj visini. Ovako napravite za sve ploče do kraja staze i tako završite svoju stazu!

Stavljanje manjih ploča za vrtne staze

Podijelite sadržaj

Vezane objave

Vegetativno razmnožavanje grebenicama

Vegetativno razmnožavanje grebenicama

Razmnožavanje grebenicama je vegetativno razmnožavanje najčešće savitljivog grmolikog bilja. Pokazala se dobrom za ruže penja...
Kako razmnožiti, posaditi i brinuti o Hortenziji

Kako razmnožiti, posaditi i brinuti o Hortenziji

Kroz ovaj tekst ćemo opisati kako razmnožiti, posaditi i brinuti o Hortenziji.Hortenzije (lat. Hydrangea) su biljke koje vo...