Kontaktirajte nas bez obveze i zatražite ponudu za svoj projekt

Ime i prezime *
Kontakt telefon
Email adresa *
Potrebno Vam je
Uređenje
Održavanje
Vrtne staze
Navodnjavanje
Stambene zgrade
Kopanje kanala
Vaš upit
Pristanak *

Dajem suglasnost da Zelenko Hortikultura d.o.o. smije spremiti moju e-mail adresu u svrhu kontakta na dostavljeni upit. Vaša e-mail adresa spremljena je u Zelenko Hortikultura CMS web programu, na serveru tvrtke Setcor d.o.o. U svakom trenutku možete povući privolu.

Razmnožavanje grebenicama je vegetativno razmnožavanje najčešće savitljivog grmolikog bilja. Pokazala se dobrom za ruže penjačice, magnoliju i ostalo savitljivo grmlje i bilje.

Razmnožavanje biljaka pomoću grebenica - postupak

Izvodi se tako da se izabere jedan mladi savitljivi izboj ruže. Na tom se izboju napravi rez ukoso dugačak od 5 do 7 cm. Na rez, za bolje zakorijenjivanje, možete staviti hormon za zakorijenjivanje. Prilikom stavljanja hormona morate paziti za koji tip biljaka je namijenjen ili jednostavno uzmite univerzalni za sve tipove. U taj rez trebate umetnuti jednu tanku grančicu (bolje neku plastičnu, jer drvo trune) da ostane razdvojen. Zatim se u blizini biljke napravi rupa ili možete staviti teglu za cvijeće. U rupu ili teglu se stavi dio biljke sa izrezom. Nakon toga je potrebno taj dio pričvrstiti da se ne miče. Rupu ili teglu napunite supstratom (pijesak i kompost u istom omjeru 50:50) i dio biljke s izrezom se zagrne unutra i malo pritisne. Na kraju zalijete vodom i nakon godinu dana je spremno za presađivanje. Ova vrsta razmnožavanja se radi u proljeće ili jesen, jako dobre rezultate daje u rujnu.

Razmnožavanje ruže penjačice - grebenicama

Sad ću ovo još jednom opisati na primjeru ruže penjačice i prikazati slikama. U rujnu odaberete jednu   mladu savitljivu šibu ruže penjačice i napravite rez ukoso nekih 5 do 7 cm koji možete umočiti u hormon za zakorijenjivanje (univerzalni da ne pogriješite). Stavite neku malu grančicu (plastičnu) unutra da rez bude razdvojen (slika s lijeve strane).

Razmnožavanje ruže penjačice - grebenicama

 Zatim u blizini ruže iskopate rupu ili stavite teglu za cvijeće. U tu rupu ili teglu za cvijeće stavite dio šibe na kojem je izrez i učvrstite da se ne miče (slika s desne strane).

Razmnožavanje ruže penjačice - grebenicama

To zagrnete u pripremljeni supstrat, lagano pritisnite i zalijte vodom (donja slika). Pazite da je zemlja uvijek vlažna! Za otprilike godinu dana je spremna za presađivanje.


Hvala Vam na pažnji i srdačan pozdrav!

Marko Risek, mag. geol.

Razmnožavanje ruže penjačice - grebenicama

Podijelite sadržaj

Vezane objave

Zamioculcas zamiifolia - Razmnožavanje

Zamioculcas zamiifolia - Razmnožavanje

Kod nas popularno nazvana Zamija je sukulentna biljka, tj. biljka koja sprema vodu u svoje povećane listove ili korijen. Ova ...
Kako razmnožiti, posaditi i brinuti o Hortenziji

Kako razmnožiti, posaditi i brinuti o Hortenziji

Kroz ovaj tekst ćemo opisati kako razmnožiti, posaditi i brinuti o Hortenziji.Hortenzije (lat. Hydrangea) su biljke koje vo...