Kamenjar - Izrada

Većina okućnica i vrtova ima neki poseban dio kojim odskače od ostatka i na neki način dobiva dušu.

Svakako jedan od tih detalja je kamenjar ili barem izdignuta gredica uz staze. Složit ćete se samnom da uvijek u oko upadnu okućnice koje odskaču nekim svojim detaljom, pa zašto i Vaša okućnica ne bi bila drugačija i ljepša?

 

Kamenjari ovise o veličini prostora, izgledu samog objekta i o samim željama vlasnika. Kod kamenjara je nepisano pravilo ¨NERED¨, kamenjari se ne rade sadeći biljke pravilno, već ljepotu daje šaranje i razbacivanje biljaka i kamenja po kamenjaru. Kamenje ne daje samo vizualni štih, već sprječava ispiranje zemlje. 

Kamenjar - planiranje izvedbe

Kod izrade kamenjara najbitnije je planiranje. Prije same izrade bi bilo dobro razraditi kamenjar u detalje, napraviti neku skicu i popis potrebnog materijala i biljaka. Također, treba voditi računa i o navodnjavanju, što u doba današnje tehnologije ne treba biti skupo. Današnje izvedbe navodnjavanja su diskretne i mogu se primijetiti tek kada se uključi navodnjavanje. Ovisno o namjeni postavlja se navodnjavanje kap po kap ili navodnjavanje rasprskivačima.  

Ako želite rasvjetu u kamenjaru, da naglasite vizualni izgled tokom noći, morate imati u vidu gdje ćete postaviti cijevi. Bitno je postići što prirodniji izgled kamenjara i uklopiti ga u cjelokupni izgled okoline. Prava ljepota dolazi tek nakon 2,3 godine kada biljke narastu i upotpune izgled kamenjara. Kod odabira kamenja treba voditi računa da se uzima krupnije kamenje, tj. da je prirodnije imati manje krupnog kamenja nego puno sitnoga. Također treba naći dobar omjer između količine kamenja i zemlje.

Prilikom viška zemlje morati ćete puno više uklanjati korov, dok prilikom viška kamenja dobiti ćete sitne i kržljave biljke, jer nemaju dovoljno prostora za rast korijenja. Nemojte se bojati premještati kamenje dok ne nađete dobar raspored koji će vam se svidjeti.

Kamenjar - izvedba

Kada ste pripremili skicu sa svim ucrtanim elementima i znate što želite, vrijeme je za posao. Treba izbjegavati teška tla i koristiti prozračnu zemlju. Navesti ću nekoliko faza koje su po meni najbolje za izradu kamenjara:

Prema zamisli treba nasipati i rasporediti zemlju u oblik koji će davati konture našem kamenjaru. Ako radite navodnjavanje, ovo je faza u kojoj postavljate glavne cijevi navodnjavanja. Bilo bi dobro ostaviti nešto zemlje sa strane koju ćete dodati nakon postavljanja kamenja.

Sada pripremljeno kamenje rasporedite po zemlji. Ovdje se igrajte, premještajte kamenje dok god ne budete bili zadovoljni izgledom. Udaljavajte se od kamenjara, gledajte ga s raznih strana, možete i potražiti mišljenje susjeda,… Nakon što ste rasporedili kamenje, zbog rahlosti zemlje, bi bilo dobro ga utisnuti u zemlju. Treba napomenuti da će se zemlja slegnuti nakon nekog vremena i računajte na to!  Sada možete nasuti ostatak zemlje tako da pokrijete jedan dio kamenja, što ovisi o vašem ukusu. Najčešće se ostavlja manje od pola površine kamena da viri iz zemlje.  Sve je spremno za sadnju biljaka i završno ukrašavanje.

Kamenjar - sadnja biljaka

Pri odabiru biljaka imate stvarno jako veliki izbor. Treba samo voditi računa o obliku i zahtjevima biljke. Može Vam se dogoditi da kamenjar super izgleda dok posadite biljke, ali niste pazili da biljke rastu i onda nakon par godina imate jako velika odstupanja u oblicima i veličinama.

Inače za kamenjar se najčešće uzimaju spororastuće biljke patuljastog izgleda, razne trave i mediteransko bilje 

Kada ste kupili sadni materijal napravite isto kao i s kamenjem. Rasporedite sadnice po kamenjaru, komentirajte s prijateljima i premještajte. Zatim krenite na sadnju, kod sadnje je najvažnije dobro pritisnuti zemlju oko biljke i omogućiti joj dobar kontakt zemlje i korijena i nakon toga obilno zaliti. Izbjegavajte saditi u ljetno vrijeme, najbolje vrijeme sadnje je jesen ili rano proljeće.

Nakon sadnje možete do kraja postaviti sustav navodnjavanja, ako radite kap po kap.

NEMOJTE ZABORAVITI NA BILJKE! One zahtijevaju cjelogodišnju pažnju i njegu. Redovno ih zalijevajte, prihranjujte, uklanjajte korov i garantiram Vam da će Vam to vratiti ljepotom.

Ako želite diskretan sustav navodnjavanja, na sve to možete nasuti sloj humusa u debljini od oko 5 cm. To će dati ljepši vizualni izgled Vašem kamenjaru, a ujedno će sakriti cijevi od navodnjavanja. Također u cilju uljepšavanja i skrivanja cijevi navodnjavanja možete se poigrati stavljanjem folije (najbolje ju je staviti prije sadnje biljaka) na koju može ići malč, ukrasni agregat,… Ideja za ukrašavanje ima jako puno i vjerujem da ćete imati kamenjar koji privlači znatiželjne poglede okoline.

Kamenjar - cijena

Prilikom izrade kamenjara cijena se utvrđuje pri izradi skice i ona varira o puno faktora, što je navedeno u ranijem tekstu. Ukoliko želite izradu prepustiti našem timu, slobodno nas kontaktirajte putem kontakt obrasca. Uz Vaše želje možemo isplanirati i Vaš kamenjar iz snova!

Srdačan pozdrav,

Marko Risek, mag. geol.