Previous Next

Sijanje travne smjese je najpopularnija metoda izrade travnjaka. Ukoliko znate što radite vrlo lagano, ali nakon dužeg vremena možete dobiti prelijepi travnjak. Najbitnije je znati što želite postići, kada je pravo vrijeme za sijanje trave, voditi brigu o travnjaku i uživati u postignutom.

Sijanje trave - kada je najbolje vrijeme

Nakon dobre obrade i pripreme zemljišta sije se travna smjesa čime se nije završio postupak. Jako bitno je vrijeme poslije sijanja, posebno zalijevanje i dosijavanje travnjaka. Zemlja nakon sijanja travnjaka uvijek mora biti vlažna što puno ljudi zanemaruje, pa dobivaju travnjak pun rupa, tj.mjesta na kojima trava nije niknula. Napominjem da površina nakon sijanja trave mora imati puno vlage za uspješno klijanje, a temperatura klijanja je otprilike oko 15°C.

Jako povoljno vrijeme je proljeće i jesen, kod jesenske izrade potrebno je dosijavanje travnjaka na proljeće! Možete malo pratiti i prognozu i uskladiti sijanje travnjaka u toplim periodima s puno padalina, što će Vam osigurati optimalne uvjete. Mi preferiramo jesensku sjetvu prije početka padalina, otprilike početkom 9. mjeseca.

Nakon nicanja trave  bitno je i održavanje travnjaka, od prvog otkosa, dosijavanja, prihrane, prozračivanja.

Sijanje trave - cijena

 Cijene ovise od materijala do temeljitosti izvođenja. Naše cijene za izvedbu travnjaka sijanjem kvalitetne travne smjese su od nekih 17-ak kuna na više, najčešće je oko 25kn/m2. Ovise o terenima , prilazu, količini zemlje,zahtjevnosti terena,pripreme,.... Kontaktirajte nas za ponudu!

 

NAJVEĆA GREŠKA JE ZALIJEVANJE ! Kada se travnjak posije, potrebna je velika količina vlage za jednolično nicanje. Ukoliko nema automatskog sustava navodnjavanja, ne garantiramo za travnjak, jer u praksi smo primjetili da se klijenti ne pridržavaju uputa i krajni rezultat nije zadovoljavajući !

 

Dolje su 3 slike. Na prvoj je bilo zatečeno stanje, zatim se uklonio korov, navezla zemlja i isfrezalo. Nakon toga je obavljena jesenska sjetva trave i rezultati na proljeće su na 3.slici.

sijanje-travnjakapriprema-travnjaka-za-sijanjeizvedba-travnjaka-sijanjem-trave

 

 

 

 

 

 

 

Kontaktirajte nas za dodatne upite i savjete!

Lp,

Marko Risek, mag. geol.