Izrada travnjaka sijanjem

Sijanje travne smjese je najpopularnija metoda izrade travnjaka. Ukoliko znate što radite vrlo lagano, ali nakon malo dužeg vremena, možete dobiti prelijepi travnjak kao kada radite s gotovim travnim busenima. Najbitnije je znati što želite postići, kada je pravo vrijeme za sijanje trave, voditi brigu o travnjaku i uživati u postignutom.

Sijanje trave - kada je najbolje vrijeme

Nakon dobre obrade i pripreme zemljišta (frezanje,ravnanje, prihrane, starter,....) sije se travna smjesa čime se nije završio postupak. Jako bitno je vrijeme poslije sijanja, posebno zalijevanje i dosijavanje travnjaka. Zemlja nakon sijanja travnjaka uvijek mora biti vlažna što puno ljudi zanemaruje, pa dobivaju travnjak pun rupa, tj.mjesta na kojima trava nije niknula. Napominjem da površina nakon sijanja trave mora imati puno vlage za uspješno klijanje, a temperatura klijanja je otprilike oko 15°C.

Jako povoljno vrijeme je proljeće i jesen.Možete malo pratiti i prognozu i uskladiti sijanje travnjaka u toplim periodima s puno padalina, što će Vam osigurati optimalne uvjete. Mi preferiramo jesensku sjetvu prije početka padalina, otprilike početkom 9. mjeseca. Tada je tlo vec dovoljno zagrijano, krecu kise, te korovi staju s rastom i travnjak se uspije formirati i ojacati do nove sezone.

Nakon nicanja trave  bitno je i održavanje travnjaka, od prvog otkosa, dosijavanja, prihrane, prozračivanja., JER TO SVE UTJECE NA IZGLED TRAVNJAKA I SMANJENJE KOROVA!

Sijanje trave - cijena

 Cijene ovise od terena do terena. Naše osnovne cijene za izvedbu travnjaka sijanjem kvalitetne profesionalne travne smjese, profesionalnih gnojiva i startera se vrte  oko 25kn/m2 sto ukljucuje pripremu zemljista i radove. Cijene su vece ako je potrebno navoziti zemlju, ako pristup nije dobar (mora se kroz stan i slicno).... Najbolje je kontaktirati nas ya ponudu!

NAJVEĆA GREŠKA NAKON SIJANJA TRAVE JE ZALIJEVANJE, PA KASNIJE GOTOVO NIKAKVO ODRŽAVANJE !

Kada se travnjak posije, potrebna je velika količina vlage za jednolično nicanje. Ukoliko nema automatskog sustava navodnjavanja, ne garantiramo za klijanje  travnjaka (na blogu pod održavanje travnjaka ima kako izgleda travnjak koji se nije zalijevao i to se odmah vidi  https://www.zelenko-hortikultura.hr/blog/odrzavanje-i-njega-travnjaka-sijanje-trave-blog), jer u praksi smo primjetili da se klijenti ne pridržavaju uputa i krajni rezultat nije zadovoljavajući ! 

Dolje su 3 slike. Na prvoj je bilo zatečeno stanje, zatim se uklonio korov, navezla zemlja i isfrezalo. Nakon toga je obavljena jesenska sjetva trave i rezultati na proljeće su na 3.slici.

Na donje 2 slike smo instalirali sustav automatskog navodnjavanja RainBird, te uz kvalitetnu pripremu smo dobili ove rezultate nakon samo mjesec dana! 

Kako sijati travnjak?!  MI ZNAMO KAKO !