U polju

Nakon žetve na strništima se obavlja plitko oranje. Kosi se djetelina za sjemensku proizvodnju. Vade se ranije sorte krumpira, a probiraju i uskladištuju za sjeme. Obavlja se sjetva uljane repice travnih i travno-djetelinskih smjesa kao i čistih trava ili djetelina. Kraj kolovoza posljednji je rok košnje otava.

U voćnjaku

Beru se ljetne vrste voća. Provodi se zelena rezidba. Obavljaju se cijepljenja na spavajući pup. Ukoliko nema kiše, voćke se zalijevaju.

U vrtu

Pojačan je napad nametnika i potrebna je redovita zaštita. Vrijeme je intenzivne suše pa se povrće treba redovito zalijevati. Pravilna ishrana osigurava lakše podnošenje ljetnih žega. Sije se blitva, salata, mrkva, peršin, radič, endivija, špinat, luk srebrenac, matovilac, poriluk, kineski kupus. Sadi se cvjetača, kelj pupčar, kupus, kelj, brokula, salata, radič, korabica, endivija, poriluk. Idealno je vrijeme za sadnju jagoda. Prije sadnje nemojte zaboraviti obaviti osnovnu gnojidbu NPK gnojivom, a ako je ikako moguće, naša humusom siromašna tla obogatite stajnjakom ili nekim drugim oranskim gnojivom. Danas na tržištu postoje vrlo praktični organski briketi jednostavne primjene.

U cvjetnjaku i travnjacima

Gnoji se postojeće višegodišnje bilje, uništavaju se korovi, zalijeva se po otrebi ovisno o vremenskim prilikama. Treba redovito kontrolirati bilje na prisutnost lisnih ušiju, drugih štetočina i bolesti, te u slučaju potrebe tretirati. Ranije posađeno ljetno cvijeće prihranjujemo, redovito uklanjamo ocvale cvjetne glavice. Uklanjamo ocvale ostatke s ruža i drugog višegodišnjeg bilja koje cvjeta ljeti kako bi potaknuli novu cvatnju. Pred kraj mjeseca možemo nadosijati travnjak ukoliko je to potrebno i ognojiti gnojivom s naglašenim udjelom kalija. Orezujemo živu ogradu.

U vinogradu

Vrši se međuredna plitka obrada tla prašenjem radi konzerviranja vlage; unutar redna obrada tla radi uništavanja korova, za što se mogu koristiti i herbicidi; programi zaštite protiv pepelnice sive plijesni te peronospore (voditi računa o zadnjim terminima prskanja pojedinim fungicidom zbog karence; naročitu pažnju posvetiti izboru sredstva protiv sive plijesni); kod ranijih sorti, od polovice mjeseca, a što ovisi o godini, potrebno je početi pratiti tijek dozrijevanja grožđa; kod posađenih loza voditi brigu o sadržaju vlage u tlu i po potrebi navodnjavati; ukoliko je rod prevelik, prije ulaska u fazu šare izvršiti skidanje viška grozdova, kako bi kvaliteta grožđa bila viša.

U masliniku

U slučaju sušnog i toplog ljeta, nastaviti sa navodnjavanjem. Preporuča se obilnije navodnjavanje u jednom obroku, bolje nego češće sa manjim količinama vode u više obroka (u prvom slučaju voda natapa dublje slojeve zemlje u razini korjenovog sustava, na dubini od 20-40 cm). Poželjno je obaviti ljetnu zaštitu i prihranu, potražiti savjet stručnjaka. Obratiti pažnju na pojavu maslinove muhe i po potrebi pravovremeno prskati.

Gnojidba

Treba uzeti uzorke tla za kemijske analize, posebice ako se namjeravaju podizati trajni nasadi – voćnjaci i vinogradi. Za meliorativnu gnojidbu treba koristiti NPK 5-20–30 S, NPK 7-20-30, NPK 8-26-26, NPK 6-18-36 ili NPK 10-30-20.

Sjetvu uljane repice treba obaviti u posljednjem desetodnevlju kolovoza, ili u prvom desetodnevlju rujna, ovisno o vlažnosti tla. Prije sjetve uljane repice treba zaorati 300 – 400 kg/ha NPK 8-26-26, NPK 7-20-30 ili NPK 10-30-20, a zatanjurati 150 kg/ha UREE.