Vegetativno razmnožavanje grebenicama

Razmnožavanje grebenicama je vegetativno razmnožavanje najčešće savitljivog grmolikog bilja. Pokazala se dobrom za ruže penjačice, magnoliju i ostalo savitljivo grmlje i bilje.

Razmnožavanje biljaka pomoću grebenica - postupak

Izvodi se tako da se izabere jedan mladi savitljivi izboj ruže. Na tom se izboju napravi rez ukoso dugačak od 5 do 7 cm. Na rez, za bolje zakorijenjivanje, možete staviti hormon za zakorijenjivanje. Prilikom stavljanja hormona morate paziti za koji tip biljaka je namijenjen ili jednostavno uzmite univerzalni za sve tipove. U taj rez trebate umetnuti jednu tanku grančicu (bolje neku plastičnu, jer drvo trune) da ostane razdvojen. Zatim se u blizini biljke napravi rupa ili možete staviti teglu za cvijeće. U rupu ili teglu se stavi dio biljke sa izrezom. Nakon toga je potrebno taj dio pričvrstiti da se ne miče. Rupu ili teglu napunite supstratom (pijesak i kompost u istom omjeru 50:50) i dio biljke s izrezom se zagrne unutra i malo pritisne. Na kraju zalijete vodom i nakon godinu dana je spremno za presađivanje. Ova vrsta razmnožavanja se radi u proljeće ili jesen, jako dobre rezultate daje u rujnu.

Razmnožavanje ruže penjačice - grebenicama

Sad ću ovo još jednom opisati na primjeru ruže penjačice i prikazati slikama. U rujnu odaberete jednu   mladu savitljivu šibu ruže penjačice i napravite rez ukoso nekih 5 do 7 cm koji možete umočiti u hormon za zakorijenjivanje (univerzalni da ne pogriješite). Stavite neku malu grančicu (plastičnu) unutra da rez bude razdvojen (slika s lijeve strane).

 Zatim u blizini ruže iskopate rupu ili stavite teglu za cvijeće. U tu rupu ili teglu za cvijeće stavite dio šibe na kojem je izrez i učvrstite da se ne miče (slika s desne strane).

To zagrnete u pripremljeni supstrat, lagano pritisnite i zalijte vodom (donja slika). Pazite da je zemlja uvijek vlažna! Za otprilike godinu dana je spremna za presađivanje.


HVALA VAM NA PAŽNJI i SRDAČAN POZDRAV!

Marko Risek, mag. geol.