Razmnožavanje vinove loze

Razmnožavanje vinove loze - općenito


Ovdje ću Vam opisati kako se uzimaju reznice s vinove loze i od njih dobiva nova sadnica. U koje se vrijeme to radi, na koji način, itd. Često Vam se dogodilo da ste primjetili kod nekoga da ima super grozdove na vinovoj lozi i kada ste pitali koja je to sorta nisu Vam znali reći??? Onda vam je korisno da pročitate ovaj post i saznate kako razmnožiti vinovu lozu, uštedjeti ćete nešto novaca, a imati ćete približno kvalitetnu sadnicu kao i cijepljenu sadnicu. Dosada nisam imao problema i nisu mi se sušile sadnice uzgojene na ovaj način, dapače imam nadstrešnicu od ovako uzgojenih sadnica koja je stara preko 15 godina i zasada sam zadovoljan. Kod svakoga posta nastojim biti precizan i ne pisati puno, nego reći direktno kako se to radi, pa ću tako i ovdje.

Razmnožavanje vinove loze reznicama

Šibe za vinovu lozu možete uzimati u kasnu jesen ili rano proljeće. Dobro vrijeme je 3., 4. mjesec. To je inače vrijeme rezidbe, pa odmah možete uzeti i šibe za razmnožavanje. Ovako... Uzmete šibu, nije važno koje dužine, važno je da je na njoj jedno 7,8 pupova (slika 1).

Razmnožavanje vinove loze - šiba s najmanje 7,8 pupova

Računajte da sam uzeo kao 1 pup ovo zadebljanje koje ima i po 2 pupa (slika 2).

Razmnožavanje vinove loze - treba imati 7,8 ovih zadebljanja s po dva pupa

Zatim kada ste uzeli dovoljno dugu šibu, odrežite vrh šibe, tako da na cijelom ostatku šibe ostane tih 7 pupova. Oba reza, i gornji i donji, neka budu ravni i ostavite da je između reza i prvog pupa oko 1cm. Sada pripremite zemlju, ja sam stavljao šibe u kantu napunjenu zemljom. Možete i ovdje koristiti mješavinu zemlje i pijeska, da Vam drži vlagu. Kada ste napravili supstrat i napunili posudu (u mom slučaju kantu), zabijte šibe u supstrat. Također ih možete jednostavno pozabijati u zemlju ili hrpu pijeska ako imate negdje oko kuće, glavno je da su u blagoj sjeni - NE NA DIREKTNOM SUNCU!

STAVITE DA SU U ZEMLJI 4 PUPA I DA SU IZVAN ZEMLJE 2 ili 3 PUPA !!!! (slika 3).

Razmnožavanje vinove loze - 4 pupa u zemlji i 2 izvan zemlje

Sada zalijte to i pustite da se ukorjenjuje. Ovdje je isto obavezno staviti posudu u blagu sjenu!!! zalijevajte umjereno da se ne pojave gljivična oboljenja. Ne trebate pokrivati nikakvom folijom, najvažnije Vam je da zemlja ne bude jako mokra ili suha i VRIJEME STAVLJANJA REZNICA ! Vrijeme je jako bitno, ne trebate nikakve hormone rasta, u pravo vrijeme reznica pušta korijen bez problema!

Ovako pripremljene reznice ostavite godinu dana i onda ih presadite na trajno mjesto.

Pratite me i na Facebook-u ! :)

Srdačan pozdrav,

Marko Risek, mag. geol.

Vezani sadržaji

Kalemljenje (cijepljenje) voćaka
Prethodno

Kalemljenje (cijepljenje) voćaka

Ocjenite
U ovom postu neću pisati o uzgoju podloge i profi ...
Read More
Razmnožavanje maline
Slijedeće

Razmnožavanje maline

Ocjenite
Maline imaju, kao i neke druge biljke, jedan zanim...
Read More