Razmnožavanje maline

Maline imaju, kao i neke druge biljke, jedan zanimljiv način pomoću kojeg se šire nekim terenom. Prilikom rasta, malina nove izdanke tjera direktno iz korijena (crvena malina), što nam uvelike pomaže prilikom razmnožavanja i dobivanja novih sadnica maline. Ovdje ne treba komplicirati nego ukratko objasniti postupak, jer je razmnožavanje maline jako jednostavno.

Razmnožavanje maline - postupak

Razmnožavanje maline obavlja se u 10. i 11. mjesecu kada biljka ulazi u fazu mirovanja. Na slici možete vidjeti kako izgledaju izdanci maline (slika 1).

Razmnožavanje se obavlja tako da se odvoji jedan ili više mladih izboja koji se nalaze uz stare šibe maline. Na slici 2 možete vidjeti idealan izboj koji se može odvojiti od matične biljke.

Otkopajte zemlju oko tog izboja, zatim sa oštrim škarama prerežete dio korijena koji je povezan sa matičnom biljkom i to Vam je cijela mudrost. Ovdje treba samo paziti da ostane dovoljno korijena na odvojenoj biljci i poželjno ju je prikratiti na 10-ak cm. Sada ste dobili novu biljku maline koju možete dalje presaditi!

Slika 2 mjesto odvajanja maline - desni izboj je idealan za odvajanje


Hvala Vam na pažnji i srdačan pozdrav,

Marko Risek, mag. geol.