Razmnožavanje jagode vriježama

Jedno od najukusnijh ljetnih osvježenja su jagode! Zašto si onda ne osigurati , za malo novaca, obilje te ljetne poslastice?!

Radi lakšeg održavanja ja jagode sadim na foliju, a istovremeno folija služi za privlačenje zraka Sunca kao i za zadržavanje vlage u tlu. Također Vam plodovi neće biti prljavi od zemlje. U ovom postu ću malo pisati o razmnožavanju jagoda vriježama. Znači, jagode se tako prirodno razmnožavaju i same od sebe puštaju korijenje na krajnjim izbojima, što se vidi iz slike.

Bilo bi dobro svake 2,3,4 godine raditi novi nasad. Maknuti stari nasad, obogatiti zemlju hranjivima i zasaditi novi, jer jagode što su starije prinose manje plodova. Još bolje bi bilo raditi novi nasad na drugoj lokaciji, a na staroj lokaciji posaditi mahunarke ili rajčicu, pa za 2 godine vratiti nasad jagoda na to mjesto. Pogodno vrijeme za sadnju je kasno ljeto i početak jeseni, ali nećete pogriješiti ni u rano proljeće. Možete ju saditi na razmak od 50 cm, jer se znaju raširiti, pa da Vam ne budu preguste.

Razmnožavanje vriježama

Što se tiče razmnožavanja, tu nećete pogriješiti. Viditi ćete na krajnjim izbojima puštanje korijena i samo ga trebate položiti na zemlju da se ukorijeni. Ako malo zapustite nasad dobiti ćete izgled vriježe kao na donjoj slici.  Još jedna slika izgleda korijena zapuštene jagode.

Ja sam vriježe stavljao u čaše napunjene supstratom kao što je prikazano na slici.

Kada sam stavio vriježu u čašu (naravno malo sam ju ukopao u zemlju), pričvrstio sam stabljiku spajalicom.  Možete stabljiku pričvrstiti s bilo čime što će Vam poslužiti, samo pazite da ju ne stisnete i ne prekinete dotok sokova.

Nakon pripremanja svih vriježa to Vam je kod mene izgledalo ovako:

Sada Vam samo preostaje čekati oko mjesec i pol i onda možete prerezati mladu biljku od matične biljke i imate novu sadnicu jagode kojoj treba naći novo mjesto za daljnji rast.

Hvala i srdačan pozdrav!

Marko Risek, mag. geol.