Lonicera-razmnozavanje-reznicama

Razmnožavanje Lonicere reznicama - vegetativno razmnožavanje reznicama


Ovdje ću biti izravan i pisati samo o tome kako uzgojiti sadnicu Lonicere (pileata, nitida,...). Ovo je jedna od lakših biljaka za uzgoj iz reznica i ne trebaju Vam rasadničarski uvjeti, ali je potrebno voditi brigu o osnovnim stvarima.


Uzimanje reznica Lonicere

Bez kontroliranih uvjeta, za hobi razmnožavanje Lonicere, mi se najbolje pokazao početak 4. i početak 9.mjesec, bez korištenja ikakvih hormona. Treba uzeti reznicu tako da je donji dio stariji, tj. drvenast. Nemojte uzimati ove skroz tanke vršne grančice, također ih nemojte uzimati kada je Sunce nego ili rano ujutro ili navečer !


Kod vegetativnog razmnožavanja Lonicere reznicama, najvažnije je naći vrhunsku matičnu biljku. Izaberite biljku koja je zdrava (bez znakova bolesti), koja ima jako lijepi oblik, ravnomjerno popunjena, što ljepše zelene boje. Zatim odrežite granu kao na donjoj slici.


Donje dijelove grane očistite od manjih grančica tako da dio koji ide u supstrat ostane čist bez izboja. Na vrhu reznice ostavite više izboja iz kojih će potjerati nove grane i na taj način budete dobili razgranatu sadnicu. 


Zatim prerežite reznicu iznad tog grananja, a bočne grane skratite na par centimetara tako da ostane nekoliko listova na njima, kao na donjoj slici.


Od te jedne grane možete napraviti više reznica. Možete isto uzeti i ovaj gornji dio grane, očistiti donje dijelove reznice i skratiti gornje izboje na par cm, pa sam za primjer napravio 2 reznice iz te grane kao na donjoj slici. 


Sada te reznice umočite u otopinu Previcura i vode (po uputama na proizvodu) da ih dezinficirate, te ih stavite u supstrat. Lonicera se jako lako razmnožava, pa ju možete staviti u običnu zemlju iz vreče. Važno je da bude veća posuda, jer bolje drži vlagu ako je više supstrata i najvažnije je da se stavi negdje u hlad da reznice nisu na direktnom Suncu. Provjeravajte supstrat da je vlažan i pustite ih na miru mjesec, dva da se dobro zakorijene, pa ih onda možete presađivati.Nadam se da će Vam uspjeti :)


Pratite nas na Facebook-u i Instagramu!


Lp,

Marko Risek, mag. geol.


Vezani sadržaji

Bambus-problemi sa širenjem
Prethodno

Bambus-problemi sa širenjem

Ocjenite
Bambus - ljepota ili glavobolja??? Osim što je nek...
Read More
Lovor-visnja-bolesti
Slijedeće

Lovor-visnja-bolesti

Ocjenite
Koje su bolesti lovor višnje, kako ih prepoznati, ...
Read More