Izrada vrtnih staza od betonskih ploča

Ovdje ću opisat kako sam napravio stazu od prethodno izrađenih betonskih ploča. Kombinirao sam pravokutne i okrugle ploče iste širine. Između njih sam ostavio mjesta da trava naraste, pa će samim time ljepše izgledat i biti više zelenila. Krenimo...Prvo sam odabrao mjesto između 2 postojeće betonske staze. Tu sam na zemlju stavio ploče i rasporedio ih kako mi odgovara i kako želim da na kraju izgleda (slika 1).

Zatim uzmete špagu, traku ili slično. Stavite veliki čaval i zavežete špagu za njega, zabodete ga s jedne strane ploča na početak i kraj staze. To napravite i za drugu stranu, maknete ploče i ostane Vam obilježena širina staze

Ove ploče su otprilike debljine 5 cm. Zatim sam u obilježenom dijelu iskopao zemlju do dubine nekih 9, 10cm (slika 3). Uzmite uvijek veću dubinu nego što je debljina ploča, jer se mora stavit šljunak, pijesak (idealno i po pravilu se stavlja kvarcni pijesak, ali meni je poslužio šljunak). Po pravilima za staze se kopa 40-ak cm, pa ide krupno kamenje koje se nabija, pa tek onda sloj sitnog kvarcnog pijeska, ali ovo su vrtne staze i tu neće biti puno opterećenja....

Sada možete tu zemlju nagaziti i utisnuti (slika 4).

Zatim naspite šljunka otprilike toliko da kad stavite ploču da ona viri iznad zemlje oko 1 cm (slika 5).

Sada postavite prvu i zadnju ploču (jednu na početak, a drugu na kraj letve pa ćete pomicat). Znači postavite ploču na šljunak, stavite gore vaser vagu i lagano gumenim čekićem lupkajte dok ju ne naštimate da bude horizontalna. Ne treba imati nagib, jer je okolo zemlja koja će upijat vodu i neće se zadržavati. Samo pazite kako Vam ploča stoji - brid treba biti paralelan s rovom (pratiti iskopani i obilježeni pravac). Zatim tako napravite i za ploču na kraju. Sada uzmete alu letvu i stavite na obje ploče. Aluminijska letva mora ležati na obje ploče (slika 6). Također, stavite ju na bridove obje ploče i pogledajte jesu li u ravnini (slika 7). Ako nisu u ravnini, lagano s gumenim čekićem lupite dok ih ne poravnate. Također pazite da se ploče NE KLACKAJU kad stanete na njih!!! Ako se koja klacka podmetnite još pijeska ispod i ponovno ju stisnite. Kod klackanja će Vam doći do oštećenja ploče, a također će se kod kiše nakupljati voda i kad hodate će špricati.

Sada postavite na isti način sve ploče između i također ih sve poravnate po pravcu i po horizontali (slika 8). Probajte lagano prehodat preko njih i provjerite jesu li dobro sjele.

Sada uzmite zemlju koju ste iskopali (maknite travu s nje) i stavite u npr. kolica i pomiješajte sa sitnim pijeskom. Ne treba biti previše pijeska, glavno je da se dobro usitni zemlja i promiješa.  Tako pripremljenu zemlju naspite oko svake ploče i lagano pritiščite samo pazite da ne mičete ploče. Naspite sve dok ne poravnate ploče s okolnim terenom. Sada laganim mlazom vode pošpricajte po pločama i toj zemlji da ju voda još malo sabije (slika 9). Ovo ćete vjerojatno ponoviti nakon nekog vremena, jer s vremenom zemlja slegne. 

Maknite svu nepotrebnu zemlju i staza je gotova (slika 10). Još treba sačekati da naraste trava i staza će puno ljepše izgledati!