Kontaktirajte nas bez obveze i zatražite ponudu za svoj projekt

Ime i prezime *
Kontakt telefon
Email adresa *
Potrebno Vam je
Uređenje
Održavanje
Vrtne staze
Navodnjavanje
Stambene zgrade
Kopanje kanala
Vaš upit
Pristanak *

Dajem suglasnost da Zelenko Hortikultura d.o.o. smije spremiti moju e-mail adresu u svrhu kontakta na dostavljeni upit. Vaša e-mail adresa spremljena je u Zelenko Hortikultura CMS web programu, na serveru tvrtke Setcor d.o.o. U svakom trenutku možete povući privolu.

Maline imaju, kao i neke druge biljke, jedan zanimljiv način pomoću kojeg se šire nekim terenom. Prilikom rasta, malina nove izdanke tjera direktno iz korijena (crvena malina), što nam uvelike pomaže prilikom razmnožavanja i dobivanja novih sadnica maline. Ovdje ne treba komplicirati nego ukratko objasniti postupak, jer je razmnožavanje maline jako jednostavno.

Razmnožavanje maline - postupak

Razmnožavanje maline obavlja se u 10. i 11. mjesecu kada biljka ulazi u fazu mirovanja. Na slici možete vidjeti kako izgledaju izdanci maline (slika 1).

Razmnožavanje se obavlja tako da se odvoji jedan ili više mladih izboja koji se nalaze uz stare šibe maline. Na slici 2 možete vidjeti idealan izboj koji se može odvojiti od matične biljke.

Razmnožavanje maline

Otkopajte zemlju oko tog izboja, zatim sa oštrim škarama prerežete dio korijena koji je povezan sa matičnom biljkom i to Vam je cijela mudrost. Ovdje treba samo paziti da ostane dovoljno korijena na odvojenoj biljci i poželjno ju je prikratiti na 10-ak cm. Sada ste dobili novu biljku maline koju možete dalje presaditi!

Slika 2 mjesto odvajanja maline - desni izboj je idealan za odvajanje


Hvala Vam na pažnji i srdačan pozdrav,

Marko Risek, mag. geol.

Razmnožavanje maline

Podijelite sadržaj

Vezane objave

Održavanje i njega travnjaka - sijanje trave

Održavanje i njega travnjaka - sijanje trave

Ovaj tekst šaljemo svojim klijentima nakon što im napravimo najbolju moguću pripremu za travnjak i posijemo kvalitetno i odgo...
Razmnožavanje maline

Razmnožavanje maline

Maline imaju, kao i neke druge biljke, jedan zanimljiv način pomoću kojeg se šire nekim terenom. Prilikom rasta, malina nove ...