Kontaktirajte nas bez obveze i zatražite ponudu za svoj projekt

Ime i prezime *
Kontakt telefon
Email adresa *
Potrebno Vam je
Uređenje
Održavanje
Vrtne staze
Navodnjavanje
Stambene zgrade
Kopanje kanala
Vaš upit
Pristanak *

Dajem suglasnost da Zelenko Hortikultura d.o.o. smije spremiti moju e-mail adresu u svrhu kontakta na dostavljeni upit. Vaša e-mail adresa spremljena je u Zelenko Hortikultura CMS web programu, na serveru tvrtke Setcor d.o.o. U svakom trenutku možete povući privolu.

Bolesti Lovor višnje (Prunus Laurocerasus)

Zadnjih par godina se sve češće susrećemo s bolestima na Lovor višnji koja uzrokuje slabiji prirast i jako narušava vizualni dojam žive ograde. Na slikama ću prikazati najčešće zastupljene (šupljikavost lista, pepelnica,...) , kako ih na vrijeme prepoznati, čime tretirati i kako se ponašati prema ovome problemu.


Ovo su uglavnom gljivične bolesti i najveća je greška tretirati insekticidom, jer npr. šupljikavost lista kao posljedicu ima rupice po listu koje izgledaju kao da je list nešto "grizlo", pa ljudi često misle da su gusjenice, tretiraju insekticidom i nemaju rezultate.

Kako prepoznati na vrijeme bolesti lovor višnje

Kao što je na slici prikazano (ovo je već kasniji stadij, ali se vide ove svjetlije fleke), najlakše ćete uočiti promjenu boje na gornjoj strani lista.


Znači tu i tamo bacite pogled na lovor višnju i tražite promjene , tj. "svijetle fleke" na gornjoj strani lista, ili druge promjene kao deformacije lista, frkanje,....

Kada okrenete list, na poleđini ćete vidjeti kao bijeli prah u istom obliku kao što su svijetle fleke s prednje strane lista. Ovo se ne treba ignorirati, nego na vrijeme reagirati.

Lovor višnja - tretiranje bolesti

Budući da se skoro uvijek javljaju kombinacije gljivičnih oboljenja, mi koristimo preparate kao sa slika. Koristimo "koktel" 2 fungicida i kao prevenciju ubacimo 1 insekticid, te tretiramo pri ranom uočavanju napada. Omjeri miješanja su ispod slika


Domark 40 ME 2 ml na 1l vode

Penncozeb 75 DG     2,5g na 1 l vode

Kohinor 200 SL     0,5ml na 1 l vode

 

Bilo bi dobro ukloniti zaražene dijelove, najbolje spaliti. Morati ćete dezinficirati alat s kojim režete da ne prenesete spore dalje. Uglavnom 1 tretiranje nije dovoljno, te nakon otprilike 1 tjedan ponovite tretiranje.


Kako prepoznati da li je tretiranje lovor višnje bilo uspješno?

Nakon tretiranja zaraženi listovi (ovi s rupicama koji su ostali na biljci) se neće obnoviti, nego pokazatelj uspješnosti je rast zdravih izdanaka. Ukoliko mlado lišće oboljeva, znači da se treba dodatno potruditi kako biste iskorijenili napad.


Pratite nas na Instagramu i Facebook-u


Lp,

Marko Risek


Podijelite sadržaj

Vezane objave

Razmnožavanje maline

Razmnožavanje maline

Maline imaju, kao i neke druge biljke, jedan zanimljiv način pomoću kojeg se šire nekim terenom. Prilikom rasta, malina nove ...
Razmnožavanje vinove loze

Razmnožavanje vinove loze

Ovdje ću Vam opisati kako se uzimaju reznice s vinove loze i od njih dobiva nova sadnica. U koje se vrijeme to radi, na koji ...