Razmnožavanje vinove loze

Razmnožavanje vinove loze - općenito

Ovdje ću Vam opisati kako se uzimaju reznice s vinove loze i od njih dobiva nova sadnica. U koje se vrijeme to radi, na koji način, itd. Često Vam se dogodilo da ste primjetili kod nekoga da ima super grozdove na vinovoj lozi i kada ste pitali koja je to sorta nisu Vam znali reći??? Onda vam je korisno da pročitate ovaj post i saznate kako razmnožiti vinovu lozu, uštedjeti ćete nešto novaca, a imati ćete približno kvalitetnu sadnicu kao i cijepljenu sadnicu. Dosada nisam imao problema i nisu mi se sušile sadnice uzgojene na ovaj način, dapače imam nadstrešnicu od ovako uzgojenih sadnica koja je stara preko 15 godina i zasada sam zadovoljan. Kod svakoga posta nastojim biti precizan i ne pisati puno, nego reći direktno kako se to radi, pa ću tako i ovdje.

 

Razmnožavanje vinove loze reznicama

Šibe za vinovu lozu možete uzimati u kasnu jesen ili rano proljeće. Dobro vrijeme je 3., 4. mjesec. To je inače vrijeme rezidbe, pa odmah možete uzeti i šibe za razmnožavanje. Ovako... Uzmete šibu, nije važno koje dužine, važno je da je na njoj jedno 7,8 pupova (slika 1).

razmnozavanje-vinove-loze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Razmnožavanje vinove loze - šiba s najmanje 7,8 pupova

Računajte da sam uzeo kao 1 pup ovo zadebljanje koje ima i po 2 pupa (slika 2).

razmnozavanje-vinove-loze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Razmnožavanje vinove loze - treba imati 7,8 ovih zadebljanja s po dva pupa

Zatim kada ste uzeli dovoljno dugu šibu, odrežite vrh šibe, tako da na cijelom ostatku šibe ostane tih 7 pupova. Oba reza, i gornji i donji, neka budu ravni i ostavite da je između reza i prvog pupa oko 1cm. Sada pripremite zemlju, ja sam stavljao šibe u kantu napunjenu zemljom. Možete i ovdje koristiti mješavinu zemlje i pijeska, da Vam drži vlagu. Kada ste napravili supstrat i napunili posudu (u mom slučaju kantu), zabijte šibe u supstrat. Također ih možete jednostavno pozabijati u zemlju ili hrpu pijeska ako imate negdje oko kuće, glavno je da su u blagoj sjeni - NE NA DIREKTNOM SUNCU!

STAVITE DA SU U ZEMLJI 4 PUPA I DA SU IZVAN ZEMLJE 2 ili 3 PUPA !!!! (slika 3).

razmnozavanje-vinove-loze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Razmnožavanje vinove loze - 4 pupa u zemlji i 2 izvan zemlje

Sada zalijte to i pustite da se ukorjenjuje. Ovdje je isto obavezno staviti posudu u blagu sjenu!!! zalijevajte umjereno da se ne pojave gljivična oboljenja. Ne trebate pokrivati nikakvom folijom, najvažnije Vam je da zemlja ne bude jako mokra ili suha i VRIJEME STAVLJANJA REZNICA ! Vrijeme je jako bitno, ne trebate nikakve hormone rasta, u pravo vrijeme reznica pušta korijen bez problema!

Ovako pripremljene reznice ostavite godinu dana i onda ih presadite na trajno mjesto.

Pratite me i na Facebook-u ! :)

Srdačan pozdrav,

Marko Risek, mag. geol.

Komentirajte i Vi

Komentirate kao gost

0
terms and condition.

People in this conversation

Komentari (22)

Load Previous Comments
 • Ljubiša

  Zdravo,da li se šiba sada moze postavit direktno u zemlju,da se iskopa rupa i postavi sa 4 pupa,poz

  0 Like
 • Marko Risek

  Poštovani,
  u tekstu je navedeno da se može sada staviti. Sve reznice koje se rade je najbolje prvo u posebnu posudu staviti na zakorijenjivanje, a tek kasnije saditi na stalno mjesto. Glavno je da je supstrat blažan i da je velika vlažnost zraka, te odgovarajuća temp. oko 20 stupnjeva i zbog tih uvjeta kod amaterskog razmnožavanja nastaju problemi. Treba se pogoditi idealno vrijeme, pa savjetujem da se reznice pikaju npr. poč.,sredina i kraj 3.mj i sredina i kraj 4. mj, te oko 1.-20.9., jer kod amaterskog se oslanja na vremenske prilike, jedino ako imate plastenik i opremu za idealne uvjete!

  0 Like
 • Ljubiša

  Hvala...A imam u jednoj kanti u pijesku 20-ak reznica koje sam posadio u jesen,one su sada bas puno izlistale,kada je najbolje njih presaditi u zemlju??

  0 Like
 • Marko Risek

  Postovani, ja bih sadio na jesen da korijen jos ojača i malo se bolje razvije. Ako budete sada išli jako pazite, sada je mlado korijenje i lako se potrga kada se sadi.
  Lp,
  Marko Risek

  0 Like
 • Maja

  Poštovani,
  skinula sam reznice sa čokota negde u oktobru sa 5-6 okaca, čuvala ih preko zime u zemlji, i pre neki dan sam ih stavila u vodu, pre sadnje sam skinula svako okce sem vršnog i potpetila ispod poslednjeg kolenca na oko 1 cm i manje i zasadila tako da mi je iznad zemlje vršno okce sa par cm ispod njega. Pošto je to sadnja svega 8 reznica u dvorištu, da li je potrebno vaditi ih i premeštati na stalno mesto za godinu dana? ?

  0 Like
 • Marko Risek

  Poštovana, molim vas nastavimo tipkanje preko maila: zelenko.hortikultura@gmail.com
  Nisam Vas razumio jel se reznica zakorijenila ili ste ju samo čuvali preko zime? Ne trebate ju premještati ako vam odgovara tu gdje je.

  0 Like
 • Nedjo

  Postivani
  Zanima me dali mogu vrsiti rasadjivanje sada tj sredina aprila jer na mladicama vec imam skoro oformirani pupova ? I dali mi mjesto rasadjivanja moze ostati i trajna lokacija bez naknadnov presadjivanja? LP

  0 Like
 • marko risek

  Poštovani,
  ne razumijem pitanje? Ako ste stavili reznice na jesen i mislite sada presaditi onda možete (ali nije baš najidealnije), trebati će puno zalijevati i moguće da će se dio osušiti. Ukoliko mislite sada tek stavljati reznice, mislim da je kasno. Pričekajte 9. mjesec za zakorijenjivanje.
  Lp

  0 Like
 • Ivan

  Poštovani gospodine Risek,
  U tekstu ste naveli da je najbolje vreme da se uzimaju reznice 3. i 4. mesec ili između 1. i 20.9. S obzirom da moji drugar na terasi ima sortu koja predivno rađa ali ne zna koja je da li je i dalje pogodno da sa nje sada skinem reznicu.
  Puno pozdrava!

  0 Like
 • Marko Risek

  Poštovani,
  ja sam napisao kada se najbolje primaju ako nemate uvjete, a vi možete stavljati i sada samo mislim da neće pustiti korijen. Probajte, ništa Vas ne košta :) Lp

  0 Like