×

Poruka

Mail funkcija je onemogućena od strane administratora.

Razmnožavanje vinove loze

Razmnožavanje vinove loze - općenito

Ovdje ću Vam opisati kako se uzimaju reznice s vinove loze i od njih dobiva nova sadnica. U koje se vrijeme to radi, na koji način, itd. Često Vam se dogodilo da ste primjetili kod nekoga da ima super grozdove na vinovoj lozi i kada ste pitali koja je to sorta nisu Vam znali reći??? Onda vam je korisno da pročitate ovaj post i saznate kako razmnožiti vinovu lozu, uštedjeti ćete nešto novaca, a imati ćete približno kvalitetnu sadnicu kao i cijepljenu sadnicu. Dosada nisam imao problema i nisu mi se sušile sadnice uzgojene na ovaj način, dapače imam nadstrešnicu od ovako uzgojenih sadnica koja je stara preko 15 godina i zasada sam zadovoljan. Kod svakoga posta nastojim biti precizan i ne pisati puno, nego reći direktno kako se to radi, pa ću tako i ovdje.

 

Razmnožavanje vinove loze reznicama

Šibe za vinovu lozu možete uzimati u kasnu jesen ili rano proljeće. Dobro vrijeme je 3., 4. mjesec. To je inače vrijeme rezidbe, pa odmah možete uzeti i šibe za razmnožavanje. Ovako... Uzmete šibu, nije važno koje dužine, važno je da je na njoj jedno 7,8 pupova (slika 1).

razmnozavanje-vinove-loze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Razmnožavanje vinove loze - šiba s najmanje 7,8 pupova

Računajte da sam uzeo kao 1 pup ovo zadebljanje koje ima i po 2 pupa (slika 2).

razmnozavanje-vinove-loze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Razmnožavanje vinove loze - treba imati 7,8 ovih zadebljanja s po dva pupa

Zatim kada ste uzeli dovoljno dugu šibu, odrežite vrh šibe, tako da na cijelom ostatku šibe ostane tih 7 pupova. Oba reza, i gornji i donji, neka budu ravni i ostavite da je između reza i prvog pupa oko 1cm. Sada pripremite zemlju, ja sam stavljao šibe u kantu napunjenu zemljom. Možete i ovdje koristiti mješavinu zemlje i pijeska, da Vam drži vlagu. Kada ste napravili supstrat i napunili posudu (u mom slučaju kantu), zabijte šibe u supstrat. Također ih možete jednostavno pozabijati u zemlju ili hrpu pijeska ako imate negdje oko kuće, glavno je da su u blagoj sjeni - NE NA DIREKTNOM SUNCU!

STAVITE DA SU U ZEMLJI 4 PUPA I DA SU IZVAN ZEMLJE 2 ili 3 PUPA !!!! (slika 3).

razmnozavanje-vinove-loze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Razmnožavanje vinove loze - 4 pupa u zemlji i 2 izvan zemlje

Sada zalijte to i pustite da se ukorjenjuje. Ovdje je isto obavezno staviti posudu u blagu sjenu!!! zalijevajte umjereno da se ne pojave gljivična oboljenja. Ne trebate pokrivati nikakvom folijom, najvažnije Vam je da zemlja ne bude jako mokra ili suha i VRIJEME STAVLJANJA REZNICA ! Vrijeme je jako bitno, ne trebate nikakve hormone rasta, u pravo vrijeme reznica pušta korijen bez problema!

Ovako pripremljene reznice ostavite godinu dana i onda ih presadite na trajno mjesto.

Pratite me i na Facebook-u ! :)

Srdačan pozdrav,

Marko Risek, mag. geol.

Komentirajte i Vi

Komentirate kao gost

0
terms and condition.

People in this conversation

Komentari (30)

Load Previous Comments
 • Ivan

  Poštovani gospodine Risek,
  U tekstu ste naveli da je najbolje vreme da se uzimaju reznice 3. i 4. mesec ili između 1. i 20.9. S obzirom da moji drugar na terasi ima sortu koja predivno rađa ali ne zna koja je da li je i dalje pogodno da sa nje sada skinem reznicu.
  Puno pozdrava!

  0 Like
 • Marko Risek

  Poštovani,
  ja sam napisao kada se najbolje primaju ako nemate uvjete, a vi možete stavljati i sada samo mislim da neće pustiti korijen. Probajte, ništa Vas ne košta :) Lp

  0 Like
 • Mark

  0 Like
 • Andre

  http://www.artprint.se/forum/?view=thread&id=23 You might also consider wearing some support stockings in your pregnancy. Effective not only help combat swelling, but may aid the prevention of or minimize the outcomes of varicose veins later in carrying a child. Most medical care suppliers carry support hosiery that works well for women during motherhood.

  0 Like
 • Frank

  http://sygnaturazdrowia.pl/powerbrain/czlonkowie/ariankaa/ Many consider that sitting anyone varicose veins. Nothing could be further from the truth. True, there possibly be a link between poor circulation and kind of things, but to put it accurately there are lots contributing factors, some genetic, some diet plan plan. So as long once you exercise and eat right, youre doing all you.

  0 Like
 • Elisa

  http://www.bernixeblog.com/author/toiscamer Thus to conclude varicose veins are the same problem all over the world and are neglected as complications take years to provide. Most people wait in this stage whenever it starts come to be distressing. How come? Make life comfortable for yourself by getting it treated early when outcomes of surgery are better and you are permanently relieved. People are concerned about recurrence. How can a vein faraway from the body by stripping recur? It might occur at another site, which anyway would have occurred will dsicover.

  0 Like
 • Misty

  Tabletki Sufrin - opinie niezadowolonej klientki http://wylecz-lysienie.pl/temat/przyczyny-objawy/

  0 Like
 • Sylvia

  Które preparaty na krwawienia z odbytu wybrać? http://stop-hemoroidom.pl/kat/objawy-przyczyny/

  0 Like
 • Tracy

  0 Like
 • Jeffery

  Jak zapobiegać hemoroidom? Praktyczne porady https://www.managero.pl/advert/wykonam-kartki-okolicznosciowe/

  0 Like