Previous Next

Njega i odrzavanje travnjaka

Odrzavanje i njega travnjaka - sijanje trave

 

Ovaj tekst saljemo svojim klijentima nakon sto im napravimo najbolju mogucu pripremu za travnjak i posijemo kvalitetno i odgovarajuce sjeme trave uz dodavanje odgovarajucih prihrana i startera. Tekst sluzi da klijent ima sve na jednom mjestu sto je potrebno da travnjak lijepo nikne  i da uvijek bude u top formi!

Nize u tekstu ce biti slika kako to izgleda kada se pravilno odrzava, a kako kada se ne zalijeva , pa trava niti ne nikne kako treba!

VODA – Nakon sijanja trave jako je važno osigurati veću količinu vlage da sjemenke niknu i travnjak se popuni (otprilike par tjedana), travnjak konstantno mora biti vlazan inace ce travnjak biti pun praznina i preuzeti ce ga korov.

Zalijevanje u sezoni (oko 3.mjeseca do kraja 9. Mjeseca, tj ovisno o temperaturama i isparavanju iz tla) treba biti svaki dan da se travnjak odrzi lijepim i zelenim, posebno uz betonske dijelove gdje se zemlja više suši potrebno je i vise vode.

 

 

Na donje dvije slike vidite travnjak zasijan pocetkom 10.mjeseca 2018. godine i kako se lijepo zgusnuo do pocetka 11.mj, tj. nakon mjesec dana. Treba samo napomenuti da smo tu instalirali i programirali sustav automatskog navodnjavanja RainBird!

hortikultura sijanje travnjaka

 hortikultura sijanje travnjaka poslije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRIHRANA TRAVNJAKA – za dobar travnjak uvijek je potrebna kvalitetna prihrana. Imate kupiti specijalna gnojiva Bottos za travnjake ili možete koristiti min gnojiva. Prihranjivanje travnjaka se obavlja 2-4 puta godišnje. Postoje alati za posipanje min gnojiva ili jednostavno rucno razbacajte kao da sijete travu. To se obavlja prije zalijevanja tako da voda rastopi min gnojivo i preporuka je da se ne radi po jakom Suncu. Na mladom travnjaku se to obavlja nakon par košnji. Ako trava počne žutiti obavezno se mora što prije prihraniti (u vecini slucajeva je to znak manjka min. gnojiva sa sadrzajem zeljeza).

PRAVILNA PRIHRANA              3.-4. Mjesec    NPK 7-14-21    15g/m2

                                                   5.-6.mjesec     NPK 15-15-15  15g/m2

                                                   9.mjesec          NPK 15-15-15  30g/m2

                                                  10.mjesec        NPK 7-14-21    35g/m2

 

DOSIJAVANJE I PROZRAČIVANJE TRAVNJAKA – dosijavanje i prozračivanje travnjaka se obavljaju uglavnom u proljeće (4.mj) i/ili jesen (poč. 9.mj prije kiša). Travnjak se pokosi nize nego inace, izgrablja se sva mrtva trava i ostaci od košnje, možete ručnim prozračivačem obaviti prozračivanje i dosijete travu kao da sijete. Nakon toga je važno opet zalijevati da nikne i baciti starter, nama se najbolje pokazalo dosijavanje u 9.mjesecu.

Ovdje se nemojte bojati, bude izgledalo jako ružno nakon ovoga (iščerupano), ali se to oporavi odmah čim nikne nova trava do kraja 5. mj. ili ako dosijavate na jesen do 11.mj

KOŠNJA TRAVNJAKA – kod košnje je najvažnije da se kosi redovito (1 tjedno) i da se skuplja trava u košaru, a ne ostavlja na travnjaku jer onda trune i stvara rupe po travnjaku. Prva košnja se obavlja malo višlje (na oko 5 cm visine) da se ne počupa mlada trava koja još nema čvrst korijen ! Nakon toga se redovno kosi na oko 3-4 cm visine, kosite redovno i samo vrhove kada potjera oko 2cm, jer cete ju tako pustiti da bude gusta pri dnu i ne dozvoli korovima rast.

KOROV U TRAVNJAKU – pojava korova je normalna i dolazi zbog sjemenki korova koje su donešene sa susjednih parcela (vjetar, ptice,..). Uskolisni korov se ne može tretirati herbicidima, ali zato se širokolisni može (travi ne šteti!). Redovnom košnjom uskolisni korov nećete niti primjetiti u travnjaku. Dobrim zalijevanjem i redovnom prihranom cete drzati travnjak u odlicnoj formi i korove svesti na minimum !!! Sto je travnjak slabiji to ce se korovi lakse prosirivati - OVO DOBRO ZAPAMTITE !

MAHOVINA U TRAVNJAKU – pojava mahovine se dogada povecanom vlagom tla i promjenom pH. Za suzbijanje mahovine postoje mineralna gnojiva koja se najcesce bacaju u proljece i jesen davajuci travnjaku potrebne sastojke za rast, a unistavaju (tj.suse) mahovinu.

Na donje dvije slike vidite travnjak zasijan u 5.mjesecu 2018. i isto kako izgleda u 6.mjesecu nakon samo mjesec dana. Ovdje nije bilo automatskog navodnjavanje, nego se vlasnik pridrzavao nasih savjeta, tako da se uz dobru volju sve moze postici!

sijanje travnjaka priprema

 Sijanje travnjaka poslije

 A da ne bude sve tako super evo i par primjera kako to izgleda kada se ne zalijeva po uputama. Nakon pripreme, prihrane i sijanja travnjaka, povrsina konstantno mora biti vlazna inace to izgleda ovako:

los travnjak bez vode

nedovoljno zalijevanje travnjaka

 

 

 

 

KADA GOD VAM ZATREBA OBRATITE NAM SE S POVJERENJEM.

Ulozite trud i vrijeme i mozete imati odlican travnjak, nije dovoljno samo baciti sjemenke :)

 

Kako za savjete tako i za usluge ako zelite tu brigu prepustiti nama.