×

Poruka

Mail funkcija je onemogućena od strane administratora.

Previous Next

Izrada vrtnih staza od betonskih ploča

Ovdje ću opisat kako sam napravio stazu od prethodno izrađenih betonskih ploča. Kombinirao sam pravokutne i okrugle ploče iste širine. Između njih sam ostavio mjesta da trava naraste, pa će samim time ljepše izgledat i biti više zelenila. Krenimo...Prvo sam odabrao mjesto između 2 postojeće betonske staze. Tu sam na zemlju stavio ploče i rasporedio ih kako mi odgovara i kako želim da na kraju izgleda (slika 1).

 

vrtna-staza-od-betonskih-ploca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika 1

Zatim uzmete špagu, traku ili slično. Stavite veliki čaval i zavežete špagu za njega, zabodete ga s jedne strane ploča na početak i kraj staze. To napravite i za drugu stranu, maknete ploče i ostane Vam obilježena širina staze gdje ćete staviti ploče (slika 2).

vrtna-staza-od-betonskih-ploca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika 2

Ove ploče su otprilike debljine 5 cm. Zatim sam u obilježenom dijelu iskopao zemlju do dubine nekih 9, 10cm (slika 3). Uzmite uvijek veću dubinu nego što je debljina ploča, jer se mora stavit šljunak, pijesak (idealno i po pravilu se stavlja kvarcni pijesak, ali meni je poslužio šljunak). Po pravilima za staze se kopa 40-ak cm, pa ide krupno kamenje koje se nabija, pa tek onda sloj sitnog kvarcnog pijeska, ali ovo su vrtne staze i tu neće biti puno opterećenja....

vrtna-staza-od-betonskih-ploca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika 3

Sada možete tu zemlju nagaziti i utisnuti (slika 4).

vrtna-staza-od-betonskih-ploca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika 4

Zatim naspite šljunka otprilike toliko da kad stavite ploču da ona viri iznad zemlje oko 1 cm (slika 5).

vrtna-staza-od-betonskih-ploca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika 5

Sada postavite prvu i zadnju ploču (jednu na početak, a drugu na kraj letve pa ćete pomicat). Znači postavite ploču na šljunak, stavite gore vaser vagu i lagano gumenim čekićem lupkajte dok ju ne naštimate da bude horizontalna. Ne treba imati nagib, jer je okolo zemlja koja će upijat vodu i neće se zadržavati. Samo pazite kako Vam ploča stoji - brid treba biti paralelan s rovom (pratiti iskopani i obilježeni pravac). Zatim tako napravite i za ploču na kraju. Sada uzmete alu letvu i stavite na obje ploče. Aluminijska letva mora ležati na obje ploče (slika 6). Također, stavite ju na bridove obje ploče i pogledajte jesu li u ravnini (slika 7). Ako nisu u ravnini, lagano s gumenim čekićem lupite dok ih ne poravnate. Također pazite da se ploče NE KLACKAJU kad stanete na njih!!! Ako se koja klacka podmetnite još pijeska ispod i ponovno ju stisnite. Kod klackanja će Vam doći do oštećenja ploče, a također će se kod kiše nakupljati voda i kad hodate će špricati.

vrtna-staza-od-betonskih-ploca

vrtna-staza-od-betonskih-ploca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Slika 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Slika 7

Sada postavite na isti način sve ploče između i također ih sve poravnate po pravcu i po horizontali (slika 8). Probajte lagano prehodat preko njih i provjerite jesu li dobro sjele.

vrtna-staza-od-betonskih-ploca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika 8

Sada uzmite zemlju koju ste iskopali (maknite travu s nje) i stavite u npr. kolica i pomiješajte sa sitnim pijeskom. Ne treba biti previše pijeska, glavno je da se dobro usitni zemlja i promiješa.  Tako pripremljenu zemlju naspite oko svake ploče i lagano pritiščite samo pazite da ne mičete ploče. Naspite sve dok ne poravnate ploče s okolnim terenom. Sada laganim mlazom vode pošpricajte po pločama i toj zemlji da ju voda još malo sabije (slika 9). Ovo ćete vjerojatno ponoviti nakon nekog vremena, jer s vremenom zemlja slegne.

vrtna-staza-od-betonskih-ploca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika 9

Maknite svu nepotrebnu zemlju i staza je gotova (slika 10). Još treba sačekati da naraste trava i staza će puno ljepše izgledati!

vrtna-staza-od-betonskih-ploca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika 10

HVALA VAM NA PAŽNJI I LIJEP POZDRAV!!

Marko Risek, mag. geol.

Komentirajte i Vi

Komentirate kao gost

0
terms and condition.

Komentari

  • Nema ranijih komentara