Previous Next

Izrada betonskih ploča za vrtne staze

Volite sami uređivat izgled svoje okućnice? Imate mjesta na zelenoj površini do kojih ne vodi staza (nadstrešnica, komposter,stol i stolice, ...)?? Ovdje ću malo pisat o izradi betonskih ploča raznih oblika za izradu vrtne staze koju možete sami kod kuće napraviti. O postavljanju ploča pogledajte. Pa krenimo... U današnje vrijeme ima jako puno gotovih ploča i možete nabaviti što Vam srce poželi. Budući da svatko od nas ima svoj ukus, možete jednostavno napravti kod kuće ploče po svojim zamislima. Ovdje neću govorit o šalovanju cijele staze i betoniranju, nego ću pisat o pločama koje se stavljaju u iskopane rupe i oko kojih kasnije raste trava. Takve ploče se po meni više uklapaju u zelenilo Vašeg vrta.

 

Izrada kalupa za betonske ploče

Nisam imao vremena, a i ponestalo mi je stakloplastike (fiberglassa) za izradu kalupa. Ako nekoga bude zanimalo kako se to radi - neka se javi na mail, pa mu objasnim. Odmah da Vam kažem da je to malo skuplja varijanta, jer treba više kalupa da se može raditi više ploča od jednom. Velika prednost je što možete kalupe koristiti puno puta i možete raditi kalupe raznih oblika. :D

Šaljovanje kalupa i kalupi za betonske ploče koji se nalaze u svakoj garaži ! :)

Ako se malo osvrnete oko sebe vidjet ćete da ima jako puno kalupa koji su oko Vas (razne kante zanimljivih oblika i slične posude). Sad ću opisat kako sam ja napravio 3 vrste ploča. Jednu vrstu ploča sam napravio tako da sam zašalovao 1 veliki pravokutnik i 2 koja su zajedno istih dimenzija kao veliki. Za druge oblike kalupa sam uzeo dvije kante koje vidite na slici (slika 1, slika 2). Kalup se može napraviti iod stiropora, ali je uglavnom za jednokratnu uporabu (slika 3).

ploce_za_vrtne_staze

ploce_za_vrtne_staze

ploce_za_vrtne_staze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Slika 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Slika 3

 

 

Za ovakvo šalovanje s malim količinama betona ne trebate biti nikakav stručnjak. Važno je samo stavit najlon i na njega staviti konstrukciju koja je dobro učvršćena čavlima i ciglama da se ne miče. Najlon je važan da stari beton(na kojem se nalazi šalung) ne povuče vlagu iz ovog kojeg ćete radit, jer će popucat. Pazite samo kad šalujete da ne stavljate čavle na mjesta gdje će doći beton, jer nećete moći odvojiti šalung i onda ćete morat oštetit ploču. Kod šalovanja je važno da malo zalijete vodom konstrukciju prije betoniranja. Za kante je vrlo važno da dno kante i rubove gdje ide beton namažete uljem, jer će tako ploča lagano ispast kad beton stvrdne, inače je pitanje hoćete li ju uspjet izvaditi (slika 4). Imate kupiti ulje za mazanje oplata ili možete koristiti bilo kakvo ulje.

ploce_za_vrtne_staze

 

 

 

 

 

 Slika 4

Betonske ploče za vrtne staze - Miješanje betona

Ja sam pravio beton od šljunka i cementa u omjeru 4 lopate šljunka i 1 lopatu cementa. Nisam imao pijesak za glazure koji je bolji za izradu ovakvih ploča, pa sam koristio šljunak i dobro je ispalo. Puno bolji je malo krupniji pijesak (onaj koji ima kamenčiće). Ako će ploče biti većih dimenzija i više opterećene obavezno stavite armaturu da ne popucaju. Jako dobra su vlakna za strojne glazure koja služe kao armatura, izgledaju poput bijelih dlačica. Vlakna se stavljaju u mješalicu zajedno s vodom i stavite jedan poklopac čarlija (to je jedan trik kod izrade glazura) i u to onda dodajte pijesak i cement. Također ako želite ploče u boji, postoji boja koja se dodaje u beton i puno je bolja od vanjskog bojanja betona. To je otprilike sva nauka o betonu koju trebate.

Betoniranje ploča za vrtne staze

Kad ste napravili beton, polili šalung vodom i namazali uljem kalupe (kante ili slično) možete staviti beton u to. Kod kanti nema puno mudrosti stavite betona otprilike 4 do 6-7 cm (nemojte pretanko) i lupkajte od pod da beton dobro sjedne i da se istisnu mjehurići zraka. Za neku dekoraciju možete stavit na dno kante kamenčiće kvarca (ima ih se za kupit skoro svagdje), al stavite malo više da ih beton ne zaokruži, na njih dodajte beton i nemojte previše lupkat jer će ući u beton i neće biti baš lijepo za vidjet. Za šalung je isto jednostavno - samo stavite beton, poravnate rubove, lupkajte po šalungu da dobro sjedne i to je uglavnom to. Kod šalunga imate pristup površini ploče, pa se možete igrati na više načina. Npr. možete uzeti metlu i kad beton malo stegne onda s metlom napravit neke šare, možete također kad malo stegne uzet crijevo s vodom (ili visokotlačnim čistačem) i laganim prskanjem isprat površinski sloj da se vide kamenčići, možete grubo zaribat površinu da bude reljefna, ma što god Vam padne na pamet. Ja sam površinu samo poravnao i zagladio (slika 5).

ploce_za_vrtne_staze

 

 

 

 

 

 Slika 5

Sušenje i odvajanje betonskih ploča za vrtne staze

Beton ostavite negdje u sjeni da se lagano suši (nemojte na sucu, jer bi moglo ispucat i morali bi ga često zalijevat). Ja sam ostavio u garaži i dovoljno je jednom dnevno malo polit, jer je na najlonu. Ako Vam se žuri ploče iz kante možete izvadit već idući dan, ali na Vašem mjestu bih ostavio ploče par dana u kanti. Izvaditi ćete ih tako da okrenete kantu i ploča će ispasti, ako ne onda samo lagano lupite po vrhu. Radite to na zemlji da padne na mekano. Šalung se uglavnom sam odvaja kada se beton steže. Budete odmah vidjeli kada možete početi odvajati, samo polako da Vam se rubovi ne oštete (slika 6). Rubove ploča možete kasnije malo i pobrusit. To je ukratko o izradi. Ima puno načina, samo pustite mašti na volju. Ploče na kraju izgledaju kao na slici 7 i slici 8, ali trebam napomenuti da je beton na početku taman i s vremenom bude sve svijetliji do neke svijetlo sive boje. U idućem postu je postavljanje tih ploča i oblikovanje staze.

ploce_za_vrtne_staze

ploce_za_vrtne_staze

ploce_za_vrtne_staze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Slika 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Slika 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Slika 8

 

 

 

 

 

HVALA VAM NA PAŽNJI I LIJEP POZDRAV!!

Marko Risek, mag. geol.