Previous Next

Sijanje travne smjese je najpopularnija metoda izrade travnjaka. Ukoliko znate što radite vrlo lagano možete dobiti prelijepi travnjak. Najbitnije je znati što želite postići, kada je pravo vrijeme za sijanje trave, voditi brigu o travnjaku i uživati u postignutom.

Nakon dobre obrade i pripreme zemlje sije se travna smjesa čime se nije završio postupak. Jako bitno je vrijeme poslije sijanja, posebno zalijevanje i dosijavanje travnjaka. Zemlja nakon sijanja travnjaka uvijek mora biti vlažna što puno ljudi zanemaruje, pa dobivaju travnjak pun rupa, tj.mjesta na kojima trava nije niknula. Napominjem da površina nakon sijanja trave mora imati puno vlage za uspješno klijanje, a temperatura klijanja je otprilike oko 15°C.

Jako povoljno vrijeme je proljeće i jesen, kod jesenske izrade potrebno je dosijavanje travnjaka na proljeće! Možete malo pratiti i prognozu i uskladiti sijanje travnjaka u toplim periodima s puno padalina, što će Vam osigurati optimalne uvjete.

Nakon nicanja trave  bitno je i održavanje travnjaka, od prvog otkosa, dosijavanja, prihrane, prozračivanja.

Dolje su 3 slike. Na prvoj je bilo zatečeno stanje, zatim se uklonio korov, navezla zemlja i isfrezalo. Nakon toga je obavljena jesenska sjetva trave i rezultati na proljeće su na 3.slici.

sijanje-travnjakapriprema-travnjaka-za-sijanjeizvedba-travnjaka-sijanjem-trave

 

 

 

 

 

 

 

Kontaktirajte nas za dodatne upite i savjete!

Lp,

Marko Risek, mag. geol.