Briga o travnjaku nije samo povremeno uklanjanje korova i otpalog lišća. Da bismo očuvali naš travnjak u dobrom stanju potrebno je puno truda i volje tijekom cijele godine. Važne mjere održavanja travnjaka su prozračivanje, dosijavanje i prihrana. OVO JE SVAKOGODIŠNJA AKTIVNOST ! ! ! 

Prozračivanje travnjaka

Prozračivanje travnjaka je neizostavna svakogodišnja aktivnost ukoliko želite lijepi i zdravi travnjak. Svake godine se travnjaci kose i uvijek se nakuplja biljnog otpada koji zagušuje korijen trave, a i kao sve , potrebno je malo napraviti neko osvježenje kako bismo pomladili travnjak. Ovim zahvatom povećavamo dovod zraka u korijenov sistem, izvlačimo nakupljeni otpad i povoljno utječemo na rast travnjaka. Za prozračivanje se koriste profi strojevi i/ili ako nemate veće površine mogu poslužiti željezne grablje. Važno je dobro izgrabljati travnjak ( "zarezati" u zemlju) i pokupiti sav otpad koji izađe.

Dosijavanje travnjaka

Travnjak se svake godine treba malo i dosijati (obnoviti), najlakše je nakon prozračivanja. Uzme se uglavnom optimalna mješavina travne smjese za podneblje gdje se nalazimo, može se pomiješati i s humusom (paziti da je steriliziran i nema korova! ) i ravnomjerno posijati po travnjaku. Područja sa šupljinama koja nastaju na travnjaku nemojte zasijavati s hrpom sjemena, jer ćete napraviti razliku u izgledu travnjaka. Svojstvo trave je busanje i takva područja sanirajte tokom godinu, dvije ravnomjernim dosijavanjem cijele površine.
Najčešća greška kod travnjaka je nedovoljno zalijevanje i ne uklanjanje korova (bilo fizički ili kem sredstvima) čime on preuzme glavnu ulogu. Za uzgajani travnjak se mora osigurati redovno održavanje inače se dobije livada.

Prihrana travnjaka

Nakon prozračivanja i dosijavanja preporučuje se prihrana travnjaka koja potiče bujniji rast. Čestom košnjom smanjuje se fotosinteza biljaka kojom se biljke opskrbljuju potrebnim hranjivima te je taj nedostatak ishrane travnjaka potrebno nadoknaditi prihranom organskim ili mineralnim gnojivima. Preporuka je da se prihrana obavlja 2-3 puta godišnje, mineralni sastav ovisi o namjeni i dobu godine. Imate profesionalna gnojiva za travnjake koji postupno tokom godine otpuštaju sve potrebno za normalan rast.  

Zelenko hortikultura posjeduje sva potrebna znanja i vještine koja će osigurati da i Vi uživate u predivnom travnjaku! Za ponudu nam se obratite na donji link!