Briga o travnjaku nije samo povremeno uklanjanje korova i otpalog lišća. Da bismo očuvali naš travnjak u dobrom stanju potrebno je puno truda i volje tijekom cijele godine. Važne mjere održavanja travnjaka su prozračivanje, dosijavanje i prihrana.
Prozračivanje je idealna njega za travnjake na teškom i zbijenom tlu. Naime na tlu koje nije pjeskovito malo zraka prodire do korijena što sprječava rast travnjaka,a i tokom godine se puno otpada nakupi po travnjaku koje se uklanja prozračivanjem. Ovim zahvatom povećavamo dovod zraka i povoljno utječemo na rast travnjaka.
Nakon prozračivanja preporučuje se prihrana travnjaka koja potiče bujniji rast travnjaka. Čestom košnjom smanjuje se fotosinteza biljaka kojom se biljke opskrbljuju potrebnim hranjivima te je taj nedostatak ishrane travnjaka potrebno nadoknaditi prihranom organskim ili mineralnim gnojivima. Preporuka je da se prihrana obavlja 2-3 puta godišnje, mineralni sastav ovisi o namjeni i dobu godine.
Kao posljedica klimatskih uvjeta (suša, niske temperature) svake godine dio travnjaka nestane. Mjesta na kojima nema trave potrebno je dosijavati tako da po tzv. "ćelavim" mjestima razbacamo odgovarajuću količinu mješavine sjemena trave i humusa koju obavezno zalijevamo.
Najčešća greška kod travnjaka je nedovoljno zalijevanje i ne uklanjanje korova čime on preuzme glavnu ulogu. Za uzgajani travnjak se mora osigurati redovno održavanje inače se dobije livada!
Zelenko hortikultura posjeduje sva potrebna znanja i vještine koja će osigurati da i Vi uživate u predivnom travnjaku!