Razmnožavanje jagoda

Vjerojatno svi imate kod kuće jagode ili ste ih imali. Poznato je da su jagode trajnice i da ih nije teško održavati, a niti razmnožavati. Radi lakšeg održavanja ja ih sadim na foliju, a istovremeno folija služi za privlačenje zraka Sunca kao i za zadržavanje vlage u tlu. Također Vam plodovi neće biti prljavi od zemlje. U ovom postu ću malo pisati o razmnožavanju jagoda pomoću vriježa.

Razmnožavanje jagoda vriježama 

razmnozavanje-jagoda

Jagode se prirodno razmnožavaju vriježama, tj. same od sebe puštaju korijenje na krajnjim izbojima (slika s lijeve strane). Na ovoj način ih možete jednostavno razmnožiti i osvježavati svoj nasad.

Super bi bilo svake 2,3,4 godine raditi novi nasad. Maknuti stari nasad, obogatiti zemlju hranjivima i zasaditi novi, jer jagode što su starije prinose manje plodova. Još bolje bi bilo raditi novi nasad na drugoj lokaciji, a na staroj lokaciji posaditi mahunarke ili rajčicu, pa za 2 godine vratiti nasad jagoda na to mjesto.

Pogodno vrijeme za sadnju jagoda je kasno ljeto i početak jeseni, ali nećete pogriješiti ni u rano proljeće. Možete ju saditi na razmak od 50 cm, jer se znaju raširiti, pa da Vam ne budu preguste.Što se tiče razmnožavanja, tu nećete pogriješiti. Vidjeti ćete na krajnjim izbojima puštanje korijena i samo ga trebate položiti na zemlju da se ukorijeni.

 

 

razmnozavanje-jagoda

Ako malo zapustite nasad dobiti ćete izgled vriježe kao na slici s desne strane.

Ja sam vriježe stavljao u čaše napunjene supstratom (donja slika). Supstrat ne treba biti poseban, može obični humus. Treba ga samo zalijevati, budući da je čaša mala i brzo se gubi voda iz nje.

 

razmnozavanje-jagoda

Kada sam stavio vriježu u čašu (naravno vriježu sam malo ukopao u supstrat), pričvrstio sam stabljiku spajalicom za čašu, kao što se primjeti iz lijeve slike. Možete stabljiku pričvrstiti s bilo čime što će Vam poslužiti, samo pazite da ju ne stisnete.

 

Nakon pripremanja svih vriježa to Vam je kod mene izgledalo kao na desnoj slici.

razmnozavanje-jagoda

 

Sada Vam samo preostaje redovito zalijevati i za otprilike 3,4 mjeseca možete prerezati stabljiku i imate novu sadnicu jagode kojoj treba naći novo mjesto za daljnji rast.

 

HVALA VAM NA PAŽNJI I LIJEP POZDRAV!!

Marko Risek, mag. geol.

Komentirajte i Vi

Komentirate kao gost

0
terms and condition.

People in this conversation

Komentari (2)

 • Frane

  Poštovani,

  hvala Vam na ovakvom dobrom članku. Mene bi još zanimalo koliko mora biti listova na izdanku i koliko moraju biti veliki da bi se mogli ukopati u supstrat i da li mora biti korjenja ispod izdanka ili ono naknadno izraste kada se ukopa vrh vriježe? Da li sve vrste jagoda (mjesečarke, jednorotke...) puštaju vriježe? Treba li stvarno tako puno, 3-4 mjeseca, da se bilja ukorjeni i da bi se moglo otkinuti od glavne biljke?

  Hvala!

  l.p.

  Frane

  0 Like
 • Zelenko hortikultura d.o.o.

  Jagode Vam puštaju vriježe i same se tako razmnožavaju. Ne trebate ništa ukopavati, nego kada pusti vriježu, istu staviti na supstrat, pa će iz nje krenuti korijen. Možete i pričekati, okrenuti vriježu i vidjeti kada krene korijen, pa ju samo lagano utisnuti u supstrat. Da, bolje je pričekati par mjeseci da se korijen dobro razvije :)
  Lp, Marko Risek

  0 Like