Previous Next

Zamioculcas zamiifolia - razmnozavanje

Zamioculcas zamiifolia (Zamija) - OPĆENITO

Kod nas popularno nazvana Zamija je sukulentna biljka, tj. biljka koja sprema vodu u svoje povećane listove ili korijen. Ova biljka vodi porijeklo iz istočne Afrike i može dosegnuti visinu oko metra. Odlikuje se mesnatim listovima, ima rizom (korijen u kojem skuplja vodu) i nije zahtjevna za održavanje. Slovi kao biljka novca - nabavite ju, pa mi javite kako stojite s financijama :)

 

Zamioculcas zamiifolia (Zamija) - NJEGA

Zamija je jako zahvalna biljka za uzgoj, samo trebate paziti na par sitnica:

- ne stavljajte ju direktno na Sunce.

- mora biti na temperaturama do MINIMALNO 15C, inače se mogu smrznuti stabljike.

- zalijevajte ju otprilike jednom mjesečno (možete čak jednom u 2 mjeseca), najbolje orošavati vodom sobne temperature. Crne mrlje po stabljici su od previše vode. Ne pretjerujte, jer će joj rizom strumuti od previše vode!! 

Zamioculcas zamiifolia (Zamija) - RAZMNOŽAVANJE

Zamija se može razmnožavati dijeljenjem rizoma, listovima ili dijelovima stabljike. Ovdje će se slikovno opisati razmnožavanje Zamije pomoću lista, ali kod razmnožavanja Zamioculcas zamiifolia morate biti jako strpljivi, jer Zamija stvara gomoljasti dio (rizom) jako polako. Proći će i godina dana dok se ne pojave izdanci Zamije. Najbolje vrijeme mi se pokazalo oko 4. mjeseca, naravno reznice držite u stanu i ne na direktnom suncu! 

Ja sam si nabavio mali "staklenik" za razmnožavanje Zamioculcas zamiifolia(tj. Zamije).

Zamija_razmnozavanje

 

 

 

 

Pomoću ovog staklenika ćete postići dovoljan postotak vlage koja je potrebna za zakorijenjivanje, a i odgovarajućih je dimenzija da ga imate u stanu i da u njega stane dovoljno reznica.

 

 

 

 

Mini staklenik napunite sa supstratom i nemojte ga zalijevati, nego ga s prskalicom orosite. Supstrat Vam ne smije biti težak, nego prozračan i lagan. Najbolje Vam je pomiješati vrtni supstrat s pijeskom i malo treseta,otprilike podjednake količine sva 3 sastojka.supstrat_Zamia

 

 

 

Nakon pripremljenog supstrata vrijeme je za uzimanje reznica. Potrebno Vam je uzeti jako oštar nož, ja koristim žilet za brijanje. Alat s kojim radite ne smije biti prljav, jer ćete na reznicu u startu nanijeti nepoželjne bakterije. Zatim sa žiletom ili nožem odrežite listiće Zamije neposredno uz stabljiku.razmnozavanje_zamija_Zamioculcas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na listićima Zamije, na donjem kraju, ostavite ono zadebljanje od stabljike. 

Zamija_reznica

 

 Ovako odrezane listiće Zamije popikajte u pripremljeni supstrat i orosite s rasprskivačem. Nemojte pretjerivati s vodom i stalno se brinite da se supstrat ne posuši - ALI DA NE BUDE MOKAR!!!!

 

 

 

reznice_zamioculcas_zamija

 

 

 

 

 

 

 

Stavite poklopac na mini plastenik i ostavite listiće Zamije na miru da počne stvarati rizom. Nakon par mjeseci listić je pustio rizom kao na slici.rizom_zamija_zamioculcas

 

 

 Također ste mogli staviti i mali dio stabljike s listićem i isto bi se napravio rizom.

rizom_zamije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja sam svoju zakorijenjenu Zamiju presadio u malu posudicu i pustio na miru. Supstrat ne smije biti čista zemlja, ja sam koristio mješavinu treseta i zemlje za cvijeće. Stavio sam ju na toplo, bez direktnog sunca i zalijevao jednom u 2 mjeseca. Na ovaj način možete uz jakoo malo novaca sami uzgojiti biljku Zamioculcas zamiifolia - Zamiju. 

zakorijenjena_zamija

 

 

 

 

 

 

Za odraslu biljku kao na slici trebaju godine rasta :D Sami odlučite isplati li Vam se kupiti već biljku ili sami uzgojiti svoju Zamiju. 

Zamioculcas_zamija_biljka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sretno!

 Hvala i srdačan pozdrav,

Marko Risek, mag. geol.