Previous Next

Vrtna vaza od cijevi

Vrtna vaza od stare betonske cijevi - postupak izrade

Ovdje ću Vam opisivati kako sam došao na ideju o ovoj izradi. Poslije izgradnje kuće nam je ostala jedna betonska cijev. Kada ju je otac odlučio razbiti, palo mi je na pamet da bi ju mogli iskoristiti i od nje napraviti vrtne vaze. Tako je krenulo.... Ideja je bila izrezati ju na 3 manje cijevi, koje neće biti jednake (slika 1). Prvo ju je trebalo izmjeriti i zacrtati linije po kojima će se rezati.

 

Vrtna vaza za cvijeće

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika 1

Nakon što ju je izrezao, zamisao je bila da budu poredane jedna pored druge (slika 2). Vi ih možete raditi po želji. Možete kupiti razne cijevi, rezati ih na razne dimenzije, slagati kako Vam god padne na pamet.... Meni je zamisao bila da budu raznih visina i na okupu.

Vrtna vaza za cvijeće

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika 2

Kada su izrezane, možete ih ukrašavati. Ja sam ovo preskočio, ali mi je u planu ubrzo. Imate za kupiti boju za beton, pa ih možete obojati za relativno malo novaca. Igrajte se! Ovdje sam ih samo napunio supstratom za cvijeće i u njih posadio cvijeće (slika 3 i 4). Imate za kupiti gotovih sadnica jednogodišnjeg i dvogodišnjeg cvijeća za oko 6 kn/kom (hibridi). Ili si kupite sjeme i sami posijte.

vrtna vaza za cvijece

vrtna vaza za cvijece

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika 3                                                                  Slika 4

Ovdje opet imate mogućnosti za igru. Možete nasuti oko njih zemlje, kamenja ili ih kao ja samo ostaviti takve kakve jesu. Nakon otprilike par mjeseci, kada cvijeće naraste imate nešto ovakvo (slike 5 i 6).

vrtna vaza za cvijeće

vrtna vaza za cvijeće

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika 5                                                                        Slika 6

To bi ukratko bilo to, glavno je da pustite mašti na volju! Samo bih Vam još dao par savjeta oko njege cvijeća:

- po vrućinama cvijeće zalijevajte svaku večer

- prihranjujte ga u početku rasta s više dušika dok ne krene cvatnja

- kada krene cvatnja jednom tjedno ga prihranjujte cvjetalom (produžiti ćete cvatnju i vidjeti ćete još jednu razliku...)

- kidajte osušene cvjetove

HVALA VAM NA PAŽNJI I LIJEP POZDRAV!!

Marko Risek, mag. geol.